nieuws

De gevel leeft bij genomineerden architectuurprijs

bouwbreed

Het was een ruim bedoeld thema voor de Geveltotaal architectuurpijsvraag, maar veel inzenders namen ‘De gevel leeft’ letterlijk. Dat betekende bijvoorbeeld veel begroening van gevels. De prijs wordt eind januari uitgereikt tijdens de vakbeurs Geveltotaal, die dan gelijktijdig met de nieuwe vakbeurs Licht 0x26 Architectuur wordt gehouden in Ahoy Rotterdam. Van de vijf genomineerden zijn er drie die voor een andere aanpak kozen. Zo ligt de Ronald McDonald kinderstad niet alleen op het dak van een Amsterdams universiteitsgebouw, de gevel ervan is ‘speels’ opgebouwd uit strakke glasplaten en slordig opgehangen titanium tegels, waardoor het effect van een wolkenlucht ontstaat. Bij het Parkrand woongebouw in Amsterdam is juist gekozen voor een zwaar aangezette donkere prefab betonnen gevel aan de buitenzijde, in contrast met de wit geglazuurde bakstenen van de binnenruimten. Bijzonder is dat de speciale bakstenen door hun geluiddempende openingen een illustratieve werking meekregen. Het gebeeldhouwde gietijzer van de Rotterdamse Schiecentrale is al eerder in Cobouw besproken. Tijdens de bekendmaking van de nominatie sprak juryvoorzitter prof. ir. Nico Hendriks zijn zorg uit over de afvoer van het onvermijdelijke roestwater. De beide genomineerde groenprojecten zijn: woonhuis op IJburg en Blackbox Paviljoen Stylos in Delft.

Het was een ruim bedoeld thema voor de Geveltotaal architectuurpijsvraag, maar veel inzenders namen ‘De gevel leeft’ letterlijk. Dat betekende bijvoorbeeld veel begroening van gevels. De prijs wordt eind januari uitgereikt tijdens de vakbeurs Geveltotaal, die dan gelijktijdig met de nieuwe vakbeurs Licht 0x26 Architectuur wordt gehouden in Ahoy Rotterdam. Van de vijf genomineerden zijn er drie die voor een andere aanpak kozen. Zo ligt de Ronald McDonald kinderstad niet alleen op het dak van een Amsterdams universiteitsgebouw, de gevel ervan is ‘speels’ opgebouwd uit strakke glasplaten en slordig opgehangen titanium tegels, waardoor het effect van een wolkenlucht ontstaat. Bij het Parkrand woongebouw in Amsterdam is juist gekozen voor een zwaar aangezette donkere prefab betonnen gevel aan de buitenzijde, in contrast met de wit geglazuurde bakstenen van de binnenruimten. Bijzonder is dat de speciale bakstenen door hun geluiddempende openingen een illustratieve werking meekregen. Het gebeeldhouwde gietijzer van de Rotterdamse Schiecentrale is al eerder in Cobouw besproken. Tijdens de bekendmaking van de nominatie sprak juryvoorzitter prof. ir. Nico Hendriks zijn zorg uit over de afvoer van het onvermijdelijke roestwater. De beide genomineerde groenprojecten zijn: woonhuis op IJburg en Blackbox Paviljoen Stylos in Delft.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels