nieuws

Budget voor provinciehuis veel te laag

bouwbreed Premium

In een ultieme poging toch een aannemer te vinden voor de bouw van het nieuwe provinciehuis van Friesland, hebben Gedeputeerde Staten besloten het omstreden project te splitsen.

Friesland wordt gedwongen tot het opknippen van het werk, omdat ook BAM en Heijmans zich hebben teruggetrokken uit de aanbestedingsprocedure. De twee aannemers waren als enige nog in de race nadat Van Wijnen eerder al afhaakte.
De bouwbedrijven zijn van menig dat de beschikbare 61 miljoen euro voor het nieuwe provinciehuis in Leeuwarden volstrekt onvoldoende is. “Wij constateren dat er een mis-match is tussen het plan van eisen en het budget”, zegt een woordvoerder van Heijmans.
Volgens de bouwers legt Friesland de risico’s vrijwel volledig bij hen neer, terwijl er geen ruimte is voor eigen inbreng. “De provincie heeft bovendien op voorhand een knock-out-criterium ingebouwd”, zegt regiodirecteur Maarten Volbeda van BAM Utiliteitsbouw. “Als je meer aanbiedt dan gevraagd, dan val je al af. Daar zijn wij tegenaan gelopen, want financieel kunnen we er niet komen.”
De provincie gaat het project nu opknippen en in twee delen Europees aanbesteden: de nieuwbouw van het provinciehuis en de bouw van de parkeergarage. Gedeputeerde Tineke Schokker verwacht dat zich daardoor nieuwe gegadigden zullen melden. “We kunnen de werken nu breder in de markt zetten. Bovendien kunnen ze gefaseerd in de tijd worden gerealiseerd”, aldus Schokker.
Splitsing biedt regionale bouwers nieuwe kansen. Zij vielen eerder buiten de boot door de strenge inschrijvingseisen.

Twijfels

Volbeda heeft zijn twijfels bij de strategie van de provincie. “Zolang de spelregels, de eisen en het budget niet veranderen, zal het opknippen van het werk geen soelaas bieden”, denkt hij. De regiodirecteur vraagt zich bovendien af of Friesland het wel kan maken om de spelregels te veranderen.
Zeker is dat de nieuwbouw bij het oude provinciehuis niet eind 2009 klaar zal zijn. “Die schatting was wel heel optimistisch. Het wordt eerder halverwege 2010”, aldus Schokker. Wat de vertraging gaat kosten, kan zij niet zeggen.

Reageer op dit artikel