nieuws

Bouw wedstrijdbad Oss kost één miljoen euro meer

bouwbreed Premium

Het nieuwe ontwerp voor de uitbreiding van het Golfbad in Oss is fraaier en functioneler dan het oude ontwerp. De kosten zijn met een miljoen euro gestegen.

Het oorspronkelijke ontwerp was geraamd op 3,3 miljoen euro.
“Gemeente en bestuur van het Golfbad vroegen mij een fraaier, afgerond geheel van het wedstrijdbad te maken”, aldus de Osse architect Rinus van Grondelle. “Ik heb deze suggestie letterlijk opgevat en een afgeronde dakconstructie gemaakt.” Verdere bijzonderheid: het dak is van hout. Hierdoor krijgt het gebouw volgens Van Grondelle een warmere uitstraling en roest het dak minder snel dan bij bijvoorbeeld metaal.
De entree van het zwembad (totale oppervlakte 1600 vierkante meter), dat een lengte van 25 meter krijgt, is in het tweede ontwerp van de noordkant naar de zuidzijde verplaatst. “Oorspronkelijk lag de ingang bij de spoorlijn”, vertelt Van Grondelle. In het nieuwe plan is de entree veel nadrukkelijker aanwezig en krijgt hij een dynamischer karakter door een vide, die hier gepland is. Hierdoor zullen recreanten, die gebruik van het wedstrijdbad kunnen maken wanneer er niet getraind wordt, hun weg naar het nieuwe gedeelte beter kunnen vinden.
Door het wijzigen van de dakconstructie en een vertraging van één jaar van het bouwplan – de bouw paste niet in het bestemmingsplan – vallen de kosten voor de uitbreiding wat hoger uit. Verder is de aanleg van een voorplein met parkeerplaatsen debet aan de extra miljoen.

Mager

In eerste instantie kreeg de architect de opdracht een wedstrijdbad met een minimaal budget te ontwerpen. Dit deed hij, maar toen zijn eerste ontwerp op tafel lag, werd het betiteld als ‘autowasstraat’ en beoordeeld als ‘erg mager’. Gemeente en bestuur hadden een ‘hoger ambitieniveau’ en vroegen een tweede dat duurder mocht uitvallen.
De komende maanden werkt Van Grondelle de schetsen verder uit. Hij schat dat de bouwaanvraag in januari kan worden ingeleverd. In het voorjaar van het volgende jaar kan dan worden begonnen met de bouw van het zwembad.

Reageer op dit artikel