nieuws

Bouw laat Jet-Net onbenut

bouwbreed

De bouw toont geen interesse in een informatienetwerk dat jaarlijks ruim dertigduizend havo- en vwo-scholieren bereikt met voorlichting over mogelijkheden in technische vakken.

Mario Silvester
Het gaat om het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland (Jet-Net) dat sinds 2002 ieder jaar gemiddeld 33.000 middelbare scholieren van 147 scholen informeert over het werken in bedrijfstakken als de installatie en de metaalnijverheid.
De belangstelling is zo groot dat nog eens zo’n 27.000 leerlingen van 120 havo’s en vwo’s op een wachtlijst zijn geplaatst. “We zitten te springen om bouwbedrijven die aan jongeren willen laten zien wat ze in huis hebben”, zegt een woordvoerster van de organisatie die deze maand haar eerste lustrum viert. “Ook de bouw is een technische sector, die wordt bedreigd door tekort aan personeel.”
Niettemin toont de bouw geen interesse voor het netwerk dat scholieren benadert via gastlessen en bedrijfsbezoeken. Frans Visée, woordvoerder van Bouwend Nederland, laat weten dat alles op het gebied van instroom van jongeren wordt geregeld via Fundeon, het kenniscentrum beroepsonderwijs voor de bouw en infra. “Alles is zo goed geregeld, dat we geen behoefte hebben om deel te nemen aan allerlei andere initiatieven.”
Arjan Putter, landelijk voorzitter van Jong Bouwend Nederland en pleitbezorger van campagnes om jongeren te interesseren voor de bouw, blijkt nog nooit van Jet-Net gehoord te hebben. “We doen van alles om jongeren te werven, maar kunnen ons niet overal op richten.”

Noodkreet

Die onverschilligheid contrasteert met de al jaren klinkende noodkreet vanuit de bouw over het gebrek aan interesse van jongeren voor een baan in de sector. Zo deed Han Hannink, werkgeversvoorzitter van Fundeon, het kennisinstituut voor de bouw en infrasector, tijdens de recente relatiedag van het instituut een oproep om jongeren te werven en nieuw personeel te behouden. Zo niet dan moeten aannemers opdrachten weigeren vanwege personeelstekorten.
Omdat zulke problemen ook in andere technische bedrijfstakken spelen, hebben de ondernemers die wel mee doen aan Jet-Net 800 medewerkers beschikbaar gesteld voor het geven van gastlessen en bedrijfsbezoeken.
Bij het initiatief zijn naast het ministerie van OCW 29 ondernemingen betrokken zoals Shell, Unilever en Akzo Nobel. Daarnaast doen enkele aan de bouw gelieerde bedrijven mee waaronder ingenieursbureau Royal Haskoning, installateur GTI en detacheringsbureau Brunel Engineering.

Reageer op dit artikel