nieuws

BAGGEREN OP DE SASSENPLAAT

bouwbreed Premium

Bijna 8 jaar praten, verkennen en voorbereiden, 2 jaar uitvoeren en 18 jaar gebruiken. In een notendop is dat de tijdsplanning voor het baggerspeciedepot dat aannemerscombinatie Van Oord/Boskalis momenteel realiseert in het Hollandsch Diep ter hoogte van industriegebied Moerdijk. Voor een aanneemsom van ongeveer 50 miljoen euro kan Nederland straks lekker baggeren op de Sassenplaat, want zo heet het natuurgebiedje waar het depot in opdracht van Rijkswaterstaat tegenaan wordt gebouwd.Het depot krijgt forse afmetingen: ruim een kilometer lang, een halve kilometer breed en maximaal 45 meter diep. Dat moet voldoende zijn voor 10 miljoen kubieke meter slib in de klassen 3 en 4, dat staat voor ernstig tot zeer ernstig verontreinigd. Uit het aangevoerde slib – in totaal gaat het om zo’n 13 miljoen kuub – kan naar verwachting 3 miljoen kuub bruikbaar zand worden gefilterd.Ook de bodem van het Hollandsch Diep op de plek van het depot was overigens verontreinigd, zodat daar eerst een laag van ruim 1,5 meter werd verwijderd. Het ovale depot krijgt een dijk die 2,75 meter boven water uitsteekt en is gemaakt van schone grond die ter plekke wordt gewonnen. Verder wordt een werkhaven aangelegd voor de sleephoppers en bakkenzuigers die voor de werkzaamheden worden ingezet.Begin 2008 kan naar verwachting de eerste stort plaatsvinden, enkele maanden later wordt het project definitief opgeleverd. Foto: Your Captain Luchtfotografie

XL

Tekst: Pieter de Mos

Reageer op dit artikel