nieuws

Arnhem mijlpaal op weg naar 8 miljoen huizen

bouwbreed Premium

Feest in Arnhem. Nederland viert maandag de bouw van zijn zeven miljoenste woning.

Feest in Arnhem. Nederland viert maandag de bouw van zijn zeven miljoenste woning.
Voor minister Ellen Vogelaar betekenen de festiviteiten rond de 7 miljoenste woning de opmaat naar meer actie. Deze maand presenteert de bewindsvrouw haar plannen om de bouwproductie verder aan te jagen. Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) schat dat de belofte van 80.000 nieuwe woningen dit jaar op het nippertje wordt gehaald. Om vraag en aanbod beter bij elkaar te brengen is echter een aanzienlijk grotere bouwproductie nodig.
Tot diep in de 19de eeuw telde Nederland minder dan een miljoen woningen. Pas in 1896 werd de barrière genomen. In 1934 werd de sleutel van de twee miljoenste woning overhandigd. Bombardementen in WO II veroorzaakten grote schade, de bouw had jaren nodig om weer op toeren te raken. In 1962 sloegen de bouwers de mijlpaal van de drie miljoenste woning.
Tussen 1962 en 1992 steeg de woningvoorraad elke tien jaar met een miljoen. In het recordjaar 1973 stampten de aannemers maar liefst 155.412 woningen uit de grond.
Aan een hoekwoning in Arnhemse buurt Bongeren de eer maandag te worden uitgeroepen tot 7 miljoenste woning. Het onderkomen staat in de 25 buurten tellende Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf. Tot 2012 worden op de locatie 6250 woningen gebouwd.

Reageer op dit artikel