nieuws

Wateropvang gebruikt voor aantrekkelijker Rotterdam

bouwbreed Premium

De gemeente Rotterdam krijgt nieuwe singels, waterpleinen en groene daken voor opvang van extra water dat wordt verwacht door de klimaatverandering. De stad heeft met het oog daarop deze week afspraken vastgelegd met de waterschappen in de regio.

Rotterdam heeft minimaal 80 hectare extra wateroppervlakte nodig voor opvang van regenwater. Dat blijkt uit het Waterplan 2.
De gemeente wil die opgave, die door ruimtegebrek innovatieve oplossingen vereist, gebruiken om de stad aantrekkelijker te maken. Momenteel wordt onderzocht welke locaties geschikt zijn voor aanleg van waterpleinen. Die worden ingericht als normale pleinen, maar kunnen na zware regenval water langdurig vasthouden en het rioleringsstelsel ontlasten.
Een ondergrondse opvangstructuur zorgt ervoor dat water later vertraagd wordt afgegeven. Door watergerelateerde recreatieve functies moeten de waterpleinen bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de buitenruimte.
Een basisschool in het stadscentrum staat op de nominatie om een waterplein te krijgen. Na een hoosbui blijven eilandjes droog waarop de kinderen kunnen spelen.

Vochtvretend

Een ander idee is aanleg van groene daken met vochtvretende sedumplantjes. Die vangen regen op en zorgen voor vermindering van CO 2 -uitstoot. Volgens de plannen worden volgend jaar de eerste groene daken aangelegd. Het gemeentearchief en de gemeentebibliotheek zijn kandidaten om een sedumdak te krijgen.
Rotterdam werkt aan uitwerking van de plannen met het Hoogheemraadschap van Schieland, Waterschap Hollandse Delta en Hoogheemraadschap van Delfland.

Reageer op dit artikel