nieuws

Vinci-dochter neemt Karelsbrug in Praag onderhanden

bouwbreed Premium

Vinci knapt in Praag de beroemde Karelsbrug op. Het werk wordt voor het bedrag van 6,7 miljoen euro uitgevoerd door het Tsjechische dochterbedrijf SMP.

De Karelsbrug verbindt sinds 1357 – over rivier de Moldau – het oude centrum met de kasteelzijde van de stad. Als herinnering aan de tijd dat beide stadsdelen elkaars onafhankelijke concurrenten waren, bevinden zich aan de uiteinden van de brug stadspoorten. De met barokke beelden rijk versierde brug staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het dochterbedrijf van de Franse bouwer staat voor de taak zowel de balustrade te renoveren als het wegdek te vernieuwen. Ook worden aan twee zijden de toegangen opgeknapt en repareert SMP het systeem voor de waterafvoer.
De werkzaamheden strekken zich uit van begin augustus 2008 tot medio 2011. De brug wordt segmentgewijs aangepakt waarbij telkens de helft van het wegdek begaanbaar blijft.

Geweld

De zandstenen brug met zijn zestien halfronde bogen is herhaalde malen getroffen door oorlogsgeweld. Zweedse troepen vernielden de verbinding in 1648, Oostenrijkers schoten de brug in 1848 kapot. Ook liep de brug grote beschadigingen op door hoogwater en zware ijsgang. Tot diep in de negentiende eeuw was de Karlsbrücke in Praag de enige plaats om zonder boot met droge voeten de overkant van de Moldau te bereiken. De 516 meter lange verbinding is sinds 1974 een voetgangersbrug.

Reageer op dit artikel