nieuws

Tegelbeurs Bologna mix van culturen

bouwbreed

De 25ste tegel- en sanitairbeurs Cersaie gaat de geschiedenis in als smeltkroes van veel stijlen en culturen. De invloed van Oost-Europese klanten met een zeer gevulde portemonnee leidt ertoe dat tegelproducenten zelfs producten maken waar echt bladgoud de afwerking bepaalt.

De luxe van zeer aangekleed en gestoffeerd wordt in alle geledingen opgelegd. De stoffenindustrie dicteert de keramische wereld zonder meer, met steeds betere imitaties van brokaat, damast, kant, borduursels en tapijten. De tegel is bijna een bruidskleed geworden waarmee ook het bed omgeven wordt. Een deel hiervan blijft louter bestemd voor de Oost-Europese nouveau riche.
Algemeen staat raffinement nummer één in alle stijlen. Hout wordt ontdaan van slijtage op langere termijn in keramische perfecties die niet van laminaat of parket zijn te onderscheiden, zoals bij het Spaanse merk Aparici. Metaal vormt een bron van mogelijkheden, met alle stijlmiddelen die architecten al jaren promoten: roteringen, figuratieve motieven die herinneren aan noodtrappen; ze keren in allerlei tegelseries terug, onder ander bij Graniti Fiandri.

Licht

Nieuw is de poging om het licht te vangen in tegels, zoals dat met bepaalde natuurlijke materialen kan. Het Spaanse Roca test dit door een bewerking in glazuur die gelijk staat aan het effect van autolakken. De Cersaie bruist van kleur, bloemmotieven, strepen en figuurtjes die de vrolijkheid uit de jaren ’70 en ’80 moeten terughalen. Meestal op zeer grote formaten, want dat blijkt een grote stap vooruit in alle ontwikkelingen: de tegel mag zo groot zijn als hij verdient, al dan niet gecompenseerd door mozaïek.
Het echte glasmozaïek zorgt altijd weer voor spraakmakende hoogstandjes qua patronen. De twee Italiaanse vorsten op dit gebied zoeken de grenzen op en ontdekken telkens weer dat deze niet bestaan. Sicis kiest voor tapijtpatronen en omkleedt vooral baden met ingelegde glasstukjes, waardoor kunstwerken ontstaan. Concurrent Bisazza houdt net als de historische tapijtwevers vast aan vaste patronen en verkoopt daar binnenkort de hebbedingetjes bij, zoals kroonluchters van Italiaanse makelij.

Behoudend

Voor de behoudende markt blijkt de imitatie van beton en bluestone hardnekkig. Vanuit de neutrale basis worden eigen wandinvullingen te realiseren. Posters, felle bloemmotieven, kostuumstofjes of quasi stucwerk, je kunt het niet verzinnen of iemand biedt het aan.
Het spannendst blijven de buitenbeentjes die iets brengen dat niemand heeft. In die zin gooide Skytech tijdens de beurs de bal voor het onbekende hoog op. Hier loopt de passant over een plaveisel van tegels die bij het betreden van uiterlijk veranderen. De top bestaat uit glas en daaronder ligt een vloeibare substantie die onder invloed van druk grillige vormen aanneemt. Zo wordt iedereen weer even kind en blijft de tegel zijn avontuurlijkheid behouden.

Reageer op dit artikel