nieuws

Stijgende lijn in salaris ingenieurs

bouwbreed Premium

De bouwnijverheid behoort voor werknemers met een bèta-opleiding tot de beter betalende sectoren. Met bonussen is de bouw echter veel minder royaal. Studenten met een technische of natuurkundige opleiding die eindejaarsuitkeringen en andere financiële extraatjes belangrijk vinden, kunnen beter werk zoeken in een andere bedrijfstak. Over een lease-auto daarentegen doet de bouw niet moeilijk.

Dit zijn enkele conclusies uit de Loonwijzer 2006-2008, een salarisoverzicht dat is gebaseerd op een enquête onder 30.000 werknemers met een mbo-, hbo- en wo-opleiding. Ongeveer de helft van de ondervraagden had een bèta-opleiding. Het onderzoek was met name gericht op de arbeidsvoorwaarden van deze groep.
Het onderzoek werd uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek in opdracht van Platform Bèta Techniek, de belangenvereniging voor ingenieurs Kivi Niria, de vereniging voor chemici KNCV en het Technisch Weekblad.
Als meest opvallende uitslag van het onderzoek noemt directeur ir. P. Gilissen van Kivi Niria de ontwikkeling dat ingenieurs sinds het vorige onderzoek van twee jaar geleden meer zijn gaan verdienen. ”Het beeld dat ingenieurs slecht worden betaald, klopt niet meer. Dat is een positieve ontwikkeling.”
Het is echter ook weer niet zo dat de salarissen voor technici en natuurkundigen opeens de pan uit rijzen. Alleen op het eerste gezicht verdienen bèta’s soms meer dan niet-bèta’s. Ogenschijnlijk hogere salarissen worden echter niet veroorzaakt door het type opleiding, maar door het profiel van bèta-werknemers. Bèta’s zijn over het algemeen mannen (die beter verdienen dan vrouwen) en ze zijn bovendien gemiddeld iets ouder dan werkende niet-bèta’s.

Kantoor

Gemiddeld bedraagt een bruto maandloon in de bouwnijverheid voor een bèta met een academische opleiding 3494 euro. Hbo’ers verdienen in de bouw net iets beter: 3572 euro. Dit verschil in waardering wordt veroorzaakt doordat technici met een wo-opleiding vaak op kantoor zitten, terwijl hbo’ers het uitvoerende werk doen en daardoor eerder onregelmatigheidstoeslagen incasseren. Ter vergelijking: ook in de offshore verdienen technisch geschoolde hbo’ers die onregelmatige diensten draaien beter dan hun collega’s met een universitaire graad. Van alle branches betaalt de offshore technici de hoogste salarissen. Onder mbo’ers behoort de bouwnijverheid tot de populairste branches, blijkt uit de Loonwijzer. Zo’n 13 procent van alle bèta’s op mbo-niveau vindt werk in de bouw. Infra en bouw staan wat betaling betreft op de tweede plaats. Alleen in de procestechniek valt voor een bèta-mbo’er meer te verdienen.
Volgens het onderzoek zijn bèta’s gemiddeld genomen tevreden over hun werk en maken zij minder vaak de overstap naar een andere baan. Gemiddeld blijven ze zeven jaar bij hun werkgever, ongeveer een jaar langer dan anderen.
Ze zijn tevreden over hun carrièremogelijkheden, maar minder tevreden over de balans tussen werken en vrije tijd. Als verklaring geeft de Loonwijzer dat bèta’s vaak voltijds werken: bij mbo’ers, hbo’ers en academici ligt het percentage fulltimers op respectievelijk 60 procent, 73 procent en 71 procent. Dat cijfer ligt bij niet-bèta’s een kwart lager.

Inhoud

Het feit dat de salarissen een stijgende lijn vertonen, is voor veel bèta’s niet de primaire overweging om ook daadwerkelijk een bèta-beroep te kiezen. Kivi Niria-directeur Gilissen: ”Ingenieurs staan erom bekend dat zij het vak en de inhoud van het werk vaak belangrijker vinden dan het geld.”
De belangstelling onder ingenieurs voor een baan in de bouwnijverheid heeft volgens Gilissen dan ook minder met geld te maken dan met de carrièremogelijkheden. ”De bouw is voor technici een interessante branche. Grote werkgevers, waarvan de bouw er een flink aantal heeft, bieden altijd kansen en uitdagingen. Je kunt er groeien en je kennis verder ontwikkelen. Voor ingenieurs blijft dat een aantrekkelijk gegeven. Dat merk je aan de belangstelling voor de sector. Die is zeker niet tanende.”

Reageer op dit artikel