nieuws

Stedenbouwkundigerampspoed der residentie 40pt, 2 regels, 800 woorden

bouwbreed Premium

Bladeren door het jaarverslag van de Haagse monumentencommissie is net als wandelen door de hofstedelijke binnenstad: je wordt er niet vrolijk van. Stedenbouwkundige narigheid waar je ook kijkt. Of het nu gaat om nieuwbouw of afbraak. In het bijzonder van dat laatste geeft het jaarverslag een triest voorbeeld. Het zwembad aan de Haagse Mauritskade – het oudste overdekte zwembad van Nederland – wordt met de grond gelijk gemaakt.

Bladeren door het jaarverslag van de Haagse monumentencommissie is net als wandelen door de hofstedelijke binnenstad: je wordt er niet vrolijk van. Stedenbouwkundige narigheid waar je ook kijkt. Of het nu gaat om nieuwbouw of afbraak. In het bijzonder van dat laatste geeft het jaarverslag een triest voorbeeld. Het zwembad aan de Haagse Mauritskade – het oudste overdekte zwembad van Nederland – wordt met de grond gelijk gemaakt.
Waar andere steden hun monumenten koesteren, gaan ze in de residentie voor de bijl. Dat overkwam onder meer het Scalatheater, Grand Bazar de la Paix, het Staatsspoor, de Houtrust Hallen en meest recentelijk flatgebouw de Zwarte Madonna. De lijst is eindeloos. En naar het zich laat aanzien is het einde nog ver weg. Getuige de plannen om het Rode Dorp, een uniek negentiende eeuws hofje, plat te gooien nadat het jaren is verwaarloosd. Een van de weinige monumentale woningcomplexen in de Schilderswijk, die de saneringswoede van de vroegere wethouder van stadsvernieuwing Adri Duivesteijn als door een wonder overleefde, is dan alsnog verdwenen. Het is schrijnend om te zien hoe de stad die eerder dit jaar nog koploper was in de race voor het Nationaal Historisch Museum, omgaat met zijn stedenbouwkundige monumenten. Natuurlijk, er wordt ook weer gebouwd. De kans bij uitstek om de stad weer cachet te geven, zou je denken. Maar in werkelijkheid geeft de Haagse nieuwbouw allerminst reden voor knallende champagnekurken. Niet voor niets heeft de hofstad een prijs in het leven geroepen voor stedenbouwkundige blunders, namelijk de Prix de P. (Voor wie niet bekend is met de residentiële fijnbesnaardheid: P staat voor paardenlul.)
In het jaarverslag van de Welstands- en Monumentencommissie staan verschillende kanshebbers voor dit eremetaal. De fitnessclub die het gat van het zwembad aan de Mauritskade gaat vullen is een potentiële kandidaat, evenals de bunker die aan de Eisenhowerlaan verrijst om Interpol te herbergen. Hoewel de Prix de P. ook zou kunnen gaan naar het Strijkijzer. Deze pikzwarte betonkolos ontsiert sinds kort het, in vervlogen jaren monumentale, Rijswijkseplein. En of het nog niet verdrietig genoeg is, gaan er stemmen op om Adri Duivesteijn tot burgemeester van Den Haag te bombarderen. Er kan blijkbaar nog meer kapot! Hoewel, misschien is Duivesteijn wel op zijn plaats als burgervader van de hofstad. Zo er iemand is die het gemis van een Nationaal Historisch Museum kan compenseren, dan wel deze PvdA-regent. De man die gewapend met een sloopkogel in de hofstad huishield onder het motto ‘stadsvernieuwing als culturele activiteit’ kan als geen ander Den Haag over het voetlicht brengen, te weten als Nationaal Museum Der Gemiste Kansen.
Mario Silvester
Redacteur Cobouw

Reageer op dit artikel