nieuws

Schiphol moet rekening houden met extra banen

bouwbreed Premium

den haag ­- Schiphol moet samen met het Rijk onderzoeken of de luchthaven in de toekomst twee extra start- en landingsbanen moet aanleggen. En het vizier moet niet alleen op Lelystad gericht zijn.

Het kabinet en Schiphol moeten veel verder kijken als het aankomt op de baancapaciteit van de luchthaven. Dat schrijven het Centraal Planbureau, het Milieu- en Natuurplanbureau, het Ruimtelijk Planbureau en het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid in een advies aan verkeersminister Eurlings. Hij had de planbureaus gevraagd zijn probleemanalyse voor de langetermijnontwikkeling van Schiphol onder de loep te leggen.
De bureaus geven aan dat de analyse te beperkt is en zich te veel richt op 2020. “Een aantal aspecten is onderbelicht of onvoldoende uitgewerkt”, oordelen zij.
Zo moet er een veel grotere analyse komen over de bereikbaarheid over de weg en het spoor naar de nationale luchthaven. Schiphol pleitte dit jaar voor een uitbreiding van de capaciteit van de rijkswegen, een hogesnelheidslijn Amsterdam-Frankfurt en een beter openbaarvervoerstelsel tussen de Bollenstreek en Lelystad. Op zich goed, vinden de planbureaus. “Maar het zijn stuk voor stuk projecten die een veel breder analysekader vereisen”, schrijven ze de minister. De planbureaus en het KiM willen verder een doorkijk naar de milieu- en fysieke capaciteiten van Schiphol tot 2040.

Mogelijkheden

Het kabinet en Schiphol zouden er goed aan doen om in eerste aanleg uit te gaan van een breder scala aan opties als het om omvang en benutting van de baancapaciteit gaat, aldus de planbureaus. Zij vinden dat er bijvoorbeeld moet worden gekeken naar de mogelijkheden om twee extra banen aan te leggen. Ook is het volgens de planbureaus de moeite waard om ook andere regionale vliegvelden dan Lelystad in te zetten om Schiphol te ontlasten. Ook opties als herschikking van het banenstelsel, krimp of nachtsluiting moeten beter worden bestudeerd. Een snelle kosten-batenanalyse kan helpen om uiteindelijk te trechteren welke kansrijke opties verder uitgewerkt moeten worden.

Reageer op dit artikel