nieuws

Ontwikkelaars maken werk van energiereductie

bouwbreed Premium

De projectontwikkelaars willen de komende acht jaar het energieverbruik in nieuwbouwwoningen met dertig tot vijftig procent terugdringen. Harde voorwaarde is wel dat de huidige epc-methodiek op de helling gaat.

In een gesprek met de ministers Cramer (VROM) en Vogelaar (Wonen) hebben Neprom en NVB vrijdag hun voorstel voor een flinke energiereductie in de nieuwbouw op tafel gelegd. De projectontwikkelaars willen samen met Bouwend Nederland en het Rijk een akkoord sluiten om het energiegebruik in de nieuwbouw over de volle breedte met minstens 30 procent te gaan terugdringen. De energiebesparing kan worden bereikt met investeringen in het casco, extra isolatie aan de schil en de toepassing van vloer- en wandverwarming.

Trucje

“Essentieel” onderdeel van het af te sluiten convenant is wat Neprom en NVB betreft de afschaffing van de epc-systematiek. De ontwikkelaars vinden al langer dat de epc op de helling moet omdat de almaar aangescherpte norm niets meer zegt over het werkelijke energieverbruik in een woning. “De epc is een trucje. Een woning met een lage epc is niet per se energiezuinig”, aldus NVB-directeur Nico Rietdijk
De Neprom had het kabinet kort na zijn aantreden al gevraagd om af te stappen van de epc-methodiek en over te stappen op een alternatieve norm waarbij het werkelijke energieverbruik in nieuwe woningen fors verlaagd kan worden. De ministers Vogelaar en Cramer legden het Neprom-initiatief echter naast zich neer en besloten tot nieuwe flinke aanscherpingen van de epc om zo de kabinetsdoelstellingen voor energiebesparing in de gebouwde omgeving te halen. In het gesprek met de minister hebben de ontwikkelaars gisteren opnieuw hun kritiek op de epc en de komende aanscherpingen geuit. Volgens Rietdijk was het een goed en zinvol gesprek. “We hebben er een goed gevoel bij”, aldus de NVB-directeur.
Of Cramer en Vogelaar ook echt bereid zijn aan de epc-systematiek te gaan sleutelen in ruil voor de inzet van de ontwikkelaars op een flinke energiereductie in de nieuwbouw wordt wellicht maandag in de Tweede Kamer duidelijk. De Kamer debatteert de hele dag met Cramer over alle energieplannen van het kabinet. Los van de inzet op de nieuwbouw wil Cramer ook een forse energiebesparing in de bestaande woningvoorraad halen.

Reageer op dit artikel