nieuws

Londense metaalbeurs begint in 2008 met staalcontracten

bouwbreed Premium

De London Metal Exchange (LME) begint op 28 april 2008 met de handel in termijncontracten voor knuppels staal. De contracten hebben betrekking op het Middellandse Zeegebied met levering in Turkije en het Verre Oosten met levering in Zuid-Korea.

De LME is al tijden bezig met de voorbereiding van de handel in regionale staalcontracten. De aankondiging is de eerste fase van het langetermijnplan om meer stabiliteit in de staalhandel te brengen. De termijncontracten maken het mogelijk het risico van toekomstige prijsstijgingen af te dekken.
Volgens de beurs is het nodig met twee contracten te werken, omdat de twee regio’s duidelijke verschillen vertonen. Rond Turkije bevinden zich de grote producenten Oekraïne en Rusland terwijl Turkije zelf één van de grotere importeurs van ruwstaal is. Zuid-Korea is zelf een grote importeur net als buurland Vietnam, terwijl in deze regio China een steeds grotere exporteur wordt.
Nadrukkelijk is gekozen voor knuppels, omdat die relatief makkelijk zijn te transporteren en op te slaan. Bovendien kan deze vorm zonder al te veel risico voor langere tijd worden opgeslagen. De LME schat de wereldwijde markt voor deze staalbroodjes op 512 miljoen ton per jaar. De markt groeit jaarlijks met enkele tientallen procenten.
De LME praat de komende maanden met vertegenwoordigers van de staalhandel om de details verder uit te werken. Later dit jaar worden verdere bijzonderheden en opslagplaatsen bekend gemaakt.

Reageer op dit artikel