nieuws

Kleiner magnetisch veld rond nieuwe hoogspanningsmast

bouwbreed Premium

TenneT, beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, is er nog niet uit welk materiaal, staal of beton, het best is voor de nieuwe hoogspanningsmast Wintrack. De mast moet in de Randstad de transportleidingen dragen voor een lijn van 380.000 volt.

De nieuwe mast vermindert de elektromagnetische velden rond een hoogspanningsverbinding. Daardoor kan de strook langs de masten waarvoor beperkingen gelden ten aanzien van bebouwing worden teruggebracht tot 100 meter. Onder een conventionele hoogspanningslijn van 380 kilovolt is deze strook zo’n 300 meter breed.
De landelijke beheerder van het elektriciteitsnet wil Wintrack gebruiken voor het project Randstad 380; deze nieuwe hoogspanningslijn voor 380.000 volt moet de elektriciteitsvoorziening in de Randstad garanderen. De lijn loopt van Beverwijk via de westkant van de Haarlemmermeer, Zoetermeer en Pijnacker/Nootdorp naar Wateringen. De plannen voorzien in een zuidelijke ring tussen Wateringen en Zoetermeer en een noordelijke ring tussen Zoetermeer en Beverwijk.

Ontwerp

In 2006 is van de Wintrack een eerste ontwerp gemaakt met een bijdrage uit het Europese programma Life. Een marktverkenning deed TenneT besluiten dit ontwerp niet in productie te nemen. De organisatie liet een nieuw en eenvoudiger ontwerp maken door KEMA, die op zijn beurt advies inwon bij het Amsterdamse architectenbureau Zwarts & Jansma.
In dit ontwerp bestaat de mast uit twee slanke en spits toelopende stalen (of betonnen) palen die op het oog los van elkaar staan. Met deze vorm zouden de masten minder afbreuk doen aan het landschap. De geleiders hangen dichter bij elkaar dan bij conventionele hoogspanningsmasten, waardoor langs de route van de lijn een kleiner magnetisch veld ontstaat.
TenneT denkt eind dit jaar het definitieve ontwerp gereed te hebben en legt met het resultaat een ruim 1500 meter lang proeftraject aan. De beheerder van het landelijke hoogspanningsnet investeert de komende jaren zo’n 600 miljoen euro in nieuwe hoogspanningsverbindingen voor het transport van elektriciteit in de Randstad.

Reageer op dit artikel