nieuws

Grote vastgoeddeal in Verenigde Staten ondanks kredietcrisis

bouwbreed

Ondanks zorgen over de financiering door de onrust op de kredietmarkten is de overname van het Amerikaanse vastgoedfonds Archstone-Smith ter waarde van 22,2 miljard dollar (15,7 miljard euro) toch afgerond.Archstone-Smith is gekocht door vastgoedontwikkelaar Tishman Speyer en zakenbank Lehman Brothers. Dat maakten de partijen dit weekeinde bekend.

De overname werd in mei aangekondigd en moest oorspronkelijk in het derde kwartaal al in kannen en kruiken zijn geweest. Maar door de onrust op de kredietmarkten kwam de financiering op losse schroeven te staan en werd de afronding van de overname uitgesteld tot het vierde kwartaal. Het overnamebedrag is inclusief een schuld van meer dan 9 miljard dollar en geheel in contanten.
Het bezit van Archstone-Smith behelst meer dan 359 appartementengebouwen met bijna 88.000 woningen in steden als Washington, San Francisco, New York, Boston en Seattle. Ook heeft het fonds 6400 huizen in Duitsland. De kopers zijn van plan voor 6,3 miljard dollar aan bezittingen te verkopen, waaronder die in Duitsland, na afronding van de overname.
Het Amerikaanse Tishman Speyer is eigenaar van onder meer het Sony Center in Berlijn en het Rockefeller Center in New York. Ook bezit het bedrijf het Chrysler Building in Manhattan. In totaal heeft Tishman Speyer wereldwijd 120 kantoorgebouwen. Kort geleden nam de onderneming nog voor 5,4 miljard dollar het grootste appartementengebouw van Manhattan over, het Stuyvesant Town-Peter Cooper Village met 11.200 woningen.
De overname werd gefinancierd met behulp van de Amerikaanse hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac. Fannie Mae droeg 7,1 miljard dollar bij en Freddie Mac 1,8 miljard dollar. Deze leningen zijn afgedekt met residentieel vastgoed.
De overname van Archstone-Smith volgt op die van Equity Office Properties eerder dit jaar. Het grootste vastgoedfonds in de Verenigde Staten werd voor meer dan 38 miljard dollar, inclusief schulden, overgenomen door de durfkapitalist Blackstone Group. Dat is de grootste vastgoedtransactie ooit.

Reageer op dit artikel