nieuws

Gebrekkige infrastructuur funest voor metaalsector

bouwbreed Premium

Het midden- en kleinbedrijf in de metaalsector mist jaarlijks 750 miljoen euro door gebrekkige infrastructuur. Dat stelt Michaël van Straalen voorzitter van de Koninklijke Metaalunie.

Tijdens een politiek debat zei hij dat twee derde van de leden van zijn organisatie daarom pleit voor de aanleg van meer wegen. Bovendien hekelde Van Straalen het regeringsbeleid. Hij wees erop dat vier op de tien middelgrote en kleine ondernemers in de metaalbranche zijn bedrijf zou willen opheffen vanwege de vele regels en vergunningen die ze door de overheid krijgen opgelegd.
Ook de kabinetsplannen vonden in zijn ogen geen genade. Terwijl niks wordt gedaan aan filebestrijding, ageerde hij, worden accijnzen, motorrijtuigenbelasting en btw verhoogd. Hij verwacht bovendien een stijging van de kilometervergoeding.
De plannen om het ontslagrecht te versoepelen, zijn wat Van Straalen betreft onvoldoende.
Vooral de grenzen die minister Donner aan de ontslagvergoeding wil stellen, gaat de metaalwerkgevers niet ver genoeg. “Positief in het voorstel van de minister is wel dat hij de preventieve toets via het CWI wil handhaven”, aldus Van Straalen. “Maar liefst de helft van de ontslaggevallen loopt in onze sector via het CWI.”
De vakbeweging kreeg van de werkgeversvoorzitter een veeg uit de pan. Deze wekt ten onrechte de indruk dat oudere werknemers vogelvrij worden door de versoepeling van het ontslagrecht, aldus Van Straalen.
In dat verband wees hij op toenemende tekorten aan geschoolde medewerkers. Volgens Van Straalen zijn er nu al 6000 vacatures voor technisch personeel en wordt voor 2010 zelfs een tekort van 70.000 techneuten verwacht. Van de directies van metaalbedrijven geeft zelfs de helft aan dat ze de schaarste aan personeel zien als de grootste bedreiging voor hun onderneming.

Onderwijs

Een probleem dat daarop naadloos aansluit is de kwaliteit van het onderwijs. Een enquête onder de leden van de Metaalunie wijst uit dat 66 procent vindt dat het opleidingsniveau van jongeren met een vmbo-opleiding onvoldoende is. Ook het middelbaar- en het hogerberoepsonderwijs komen er slecht vanaf. Van de Metaalunieleden vindt 60 procent dat mbo’ers onvoldoende niveau hebben terwijl nog eens 58 procent de afgestudeerden van het hbo een slecht cijfer geeft.

Reageer op dit artikel