nieuws

Faber blijft trendsetter in betonpompen

bouwbreed Premium

Faber Betonpompen heeft de eerste Putzmeister M63 in Europa in gebruik genomen. De pomp heeft een vijfdelige mast met een lengte van 63 meter en is daarmee vooralsnog de grootste betonpomp van Nederland. De Putzmeister werd gepresenteerd op de open dag van Cementbouw te Zoeterwoude.

Faber pakte flink uit, want tegelijkertijd werden ook een vijfdelige M42, een M31 hallenpomp, een mixerpomp met driewegklep en een pulseervrije betonpomp voor alle soorten gietvloeren voorgesteld. In één klap breidde Faber zijn toch al omvangrijke machinepark van betonpompen, betonmixers, schuimbetonpompen en voegenvullers uit met elf stuks.
De M63, die geleverd is door Van der Spek Vianen, weegt 65 ton en heeft een stempeldruk van 44 ton. De pomp heeft een capaciteit van 200 kuub per uur. De reikwijdte is horizontaal 58,1 meter, verticaal uiteraard 63 meter. “De pomp”, zegt directeur Richard Faber, “krijgt een aanhanger, zodat wij zelf de dregschotten kunnen meenemen. De aannemer hoeft er dus niet extra voor te zorgen. Dat is handig, want na het stempelen kan meteen met het storten worden begonnen.” Hij kondigde aan dat de eerste 1000 kuub binnenkort zullen worden gestort.
“Toen het bedrijf twintig jaar geleden begon, was de M24 de grootste pomp van Europa. En het eind is niet in zicht. Wel zijn we altijd trendsetter geweest. Ik durf te zeggen, dat we onze tijd vooruit zijn. Deze M63 is zeker in binnenstedelijke gebieden een welkome aanvulling. De bereikbaarheid is beter en gemakkelijker, zodat men vanaf één plek de hele bouwplaats kan bestrijken. Dat bespaart de aannemer een tweede opstelplaats en een tweede stortploeg. En de M63 biedt niet alleen bij hoogbouw voordelen, ook bij het storten van onderwaterbeton”.
De nieuwe betonmortelcentrale van Cementbouw Zoeterwoude, die officieel in gebruik werd genomen, heeft een capaciteit, die drie maal zo groot is als de oude centrale. De vernieuwing zit vooral in de verbeterde beheersing van het proces van het maken van betonmortel. Vochtsensoren meten bij elke batch het vochtgehalte in het zand, zodat de waterdosering en de dosering van de hulpstoffen nauwkeurig kunnen worden afge steld.

Grenzen

Volgens André Burger, directeur van het Cement&BetonCentrum, zijn hierdoor kwaliteitsgrenzen zeer nauwkeurig te bepalen, ook als de eigenschappen van de grondstoffen variëren. Als een van de weinige betonmortelcentrales heeft Cementbouw een afdeling, BOK genoemd, met eigen specialistische betontechnologische kennis. BOK staat voor Beton Ontwikkeling en Kwaliteit.
Mede daardoor heeft het bedrijf een speciale koude gietmortel ontwikkeld, die na 16 uur kan worden ontkist zonder verwarmen. De helft van alle gietbouwprojecten van Cementbouw wordt op deze manier uitgevoerd. Het bedrijf heeft van Intron een licentie gekregen voor het rekenprogramma Fenmass.
De temperatuurontwikkelingen van verhardend beton kan daarmee tevoren worden berekend. Door aanpassingen van de samenstelling van de betonmortel kan het koelen van het beton worden vermeden. Dat leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen voor de aannemer.

Reageer op dit artikel