nieuws

Eindhoven in de fout bij gunning van poppodium

bouwbreed Premium

Niet Hurks, maar BAM had de nieuwbouw van poppodium De Effenaar moeten krijgen. Dit is de conclusie van de enqu êtecommissie van de Eindhovense gemeenteraad.

De nieuwbouw van De Effenaar in Eindhoven had in 2004 niet gegund mogen worden aan aannemer Hurks. Bewijs voor opzettelijke bevoordeling van bouwbedrijven heeft de commissie ondanks geruchten niet gevonden.
Het Eindhovense familiebouwbedrijf Hurks stond niet op de eerste lijst gegadigden voor de bouw van het project, maar wel op de tweede. Het bedrijf deed uiteindelijk de goedkoopste aanbieding: ruim 4,4 miljoen euro.
Verder blijkt dat verschillende aannemers de kans hebben gekregen om hun eerste bod aan te vullen en te corrigeren. Juristen oordelen dat al die bedrijven direct hadden moeten worden uitgesloten. Zelfs na de aanvulling was de aanbieding van Hurks niet compleet, concludeert de commissie.
Hardnekkige geruchten over bevoordeling van lokale aannemers waren in 2005 aanleiding voor het vertrek van wethouder Ad Pastoor (Leefbaar Eindhoven). Verschillende onderzoeken naar de integriteit van het gemeentebestuur en de ambtenaren volgden. Bewijzen zijn nooit gevonden.
“Hoewel het leek dat het gerucht enige voedingsbodem had, is ons niet gebleken dat er ook echt invloed is uitgeoefend op de selectie van aannemers die De Effenaar mochten bouwen”, zei commissievoorzitter Hans Rozendaal gisteren in een toelichting.
Grootste gedupeerde van de aanbestedingsmisser lijkt bouwbedrijf BAM. De aannemer deed direct een goed bod en bleek slechts 15.000 euro duurder op een totale investering van zo’n 14 miljoen euro. De Bunnikse aannemer is niet van plan op basis van het rapport stappen te ondernemen. R. Hendriks, lid van de raad van bestuur van Hurks, reageert laconiek op de conclusie van de enquêtecommissie dat het bouwbedrijf uitgesloten had moeten worden bij de aanbesteding van de Effenaar. “Ik bepaal dat niet, ik doe de wetgeving niet.” Volgens Hendriks probeert Hurks altijd zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan bij het doen van aanbiedingen.

Reageer op dit artikel