nieuws

Eerste utilitaire toepassing afdichtsysteem Voltex

bouwbreed

Als eerste in Nederland dichtte bouwbedrijf Timmers in een gebruiksgebouw een dunne keldervloer af met Voltex. De aannemer uit Rosmalen paste dit afdichtsysteem van leverancier Hakron uit Nunspeet toe in het sociaal/cultureel centrum van Rosmalen. Tot nu toe is Voltex alleen in de woningbouw gebruikt.

De kelder meet 40 bij 25 meter en ligt onder de nieuwe vleugel van het voormalige raadhuis van Rosmalen, het huidige sociaal/cultureel centrum. Constructeur IMD uit Rotterdam zegt in Voltex het beste product te zien om de kelder grondwaterdicht te maken.
“De keuze hangt mede samen met de 73 trekpalen waaraan de keldervloer vastzit,” zegt werkvoorbereider Maurice Heijmans van Timmers. Met 30 centimeter is de vloer relatief dun, ook al is zij rondom verzwaard met 50 centimeter brede stroken ballast. IMD wilde om die reden extra garantie dat de vloer waterdicht zou blijven en vond die in Voltex.

Lagen

Het afdichtsysteem bestaat uit twee lagen geotextiel met natriumbentoniet ertussen. Dit product van de Duitse fabrikant Contec Dichte Bauwerke staat sinds kort in de catalogus van Hakron.
Zodra een garantie wordt vereist, brengt Contec zijn Voltex zelf aan en zegt zo de waterdichtheid te verzekeren voor 10 jaar. “Ook daarna laat de laag geen water door”, verzekert adviseur Pascal van Herk van Hakron. “Bentoniet is een natuurlijk mineraal dat niet veroudert en dus zijn eigenschappen behoudt. En: “Een centimeter bentoniet is net zo waterdicht als een meter beton.”
De afdichting meet uitgerold een lengte van 5 en een breedte van 1,10 meter. In Rosmalen legde Contec het materiaal direct op het vlakke zandpakket. “Daarmee ontstaat een flinke besparing”, aldus Van Herk; “minder afgraving, geen werkvloer storten en de vloer is meteen te belopen.” De banen worden met een soort grote nieten aan elkaar gezet. De stroken overlappen elkaar; tussen de overlappende delen komt menggranulaat. Ook in Rosmalen bracht Contec rond de trekpalen extra lappen aan van 50 centimeter in het vierkant. De wapening voor de vloer wordt direct op de mat gelegd en onder gestort.

Beton

Normaliter wordt Voltex ook op de wanden verwerkt. “In Rosmalen worden echter holle prefabwanden gebruikt”, legt Heijmans uit. “Voltex krijgt pas zijn specifieke eigenschappen wanneer het zich aan vers beton hecht.”
Om die reden viel de keuze op een afwerking uit twee lagen bitumen. Eveneens een product dat Contec via Hakron levert en ook weer zelf aanbrengt. De monteurs spijkeren de Voltex tot en met de zijkant van de vloer aan de bekisting. Voor de aansluiting van de vloer op de wand gebruikten ze het kimblik A CF van Hakron. Voltex voldoet aan DIN 1895, “een norm die in een groot deel van Europa van kracht wordt,” verwacht Van Herk.

Centrum

Het Sociaal Cultureel Centrum van Rosmalen wordt verbouwd naar een plan van architectenbureau Jonkman en Klinkhamer uit Amersfoort.
Het project is een opdracht van de gemeente Den Bosch en biedt vanaf najaar 2008 onder meer plaats aan een bibliotheek. Het werk omvat de renovatie en uitbreiding van het oude gemeentehuis aan de Hoff van Hollantlaan.
De uitbreiding levert een nieuwe vleugel op met een theaterzaal en foyer. Onder deze vleugel komt een kelder met oefenruimtes die met akoestisch geïsoleerde systeemwanden van elkaar zijn gescheiden. Aan de kelder wordt een patio gebouwd op 3,5 meter diepte. Door deze patio ontstaat een binnentuin en komt er volop daglicht in de kelder.

Reageer op dit artikel