nieuws

Amsterdammer bedenkt een Europees waterplan

bouwbreed Premium

Terwijl Spanje uitdroogt, loost Nederland elk jaar miljarden kubieke meter zoet water in de Noordzee. Met een pijpleiding van 2500 kilometer zijn beide landen van hun waterprobleem af, meent Wessel Meijer. Sybe Schaap, voorzitter van de Unie van Waterschappen is minder enthousiast.

Bedenker Wessel Meijer, eigenaar van Plusvision Design + Concepts, beseft dat zijn plan gigantisch klinkt. Toch weet hij zeker dat de ‘megawaterpijp’ op een dag wordt aangelegd. “Anders zou ik het dom vinden van het Europese Parlement. Ik proost vast op een megaproject.”
Meer dan ooit is de noodzaak voor een Europees waterhuishoudingsysteem volgens hem aanwezig. “De vraag naar zoet water in Zuid-Europa zal de komende jaren drastisch toenemen. Barcelona liet dit jaar om die reden twee tankschepen vol water komen. Twee schepen kostten de stad tientallen miljoenen euro’s. Ondertussen spuien we in Nederland – elk jaar – miljarden kubieke meters water de Noordzee in.”
Meijers plan houdt in dat het water vanuit Nederland naar het veel hogere gelegen Spanje moeten worden gepompt. De Amsterdammer stelt voor gebruik te maken van de overcapaciteit van nieuwe windmolenparken en conventionele energiecentrales. Om de paar honderd kilometer moet een stuwmeer komen, op steeds een hoger niveau. “Overtollig energie kan daarin worden opgeslagen. Met als voordeel dat het energieaanbod van windturbines en zonneceleilanden kan worden gereguleerd.”

Onrealistisch

“Dat water krijg je nooit Spanje in”, meent Sybe Schaap, voorzitter van de Unie van Waterschappen. Hij vindt het plan onrealistisch. “Ik ben geen technisch deskundige, maar ik weet wel dat je gigantisch brede pijpleidingen nodig hebt. In China bouwen ze ook een waterleiding van noord naar zuid, maar zelfs daarbij vraag ik me af wat ze aan het doen zijn. Bovendien, wat moet een kubieke meter water wel niet opleveren?”
Meijer begrijpt Schaap niet. Olie en gas worden immers ook vervoerd via kilometerslange leidingen. Het tweede Deltaplan van de commissie-Veerman, noemt hij te protectionistisch. “Het speelt te veel in op pieksituaties. Mijn plan is preventief en pakt bijvoorbeeld ook het probleem van ontbossing aan. Met voldoende zoet water kunnen in Zuid-Europa nieuwe bossen worden geplant. Bossen brengen de cyclus van regenbuien weer op gang en slaan C02op en dat is weer goed voor het milieu.”
Volgens Meijer is zijn idee auteursrechtelijk beschermd. In de vorm van een filmpje plaatste hij het vorig jaar op de website YouTube. ‘Water from Holland to Africa’ is tot nu toe ruim zesduizend keer bekeken. “De meeste reacties zijn positief.”
Barcelona heeft overigens al plannen voor een ondergrondse waterpijplijn van 60 kilometer lengte vanaf de rivier de Ebro, een project van 180 miljoen euro. De Spaanse havenstad denkt ook aan een ontziltingsinstallatie. Meijer noemt die maatregelen halfslachtig. “De Ebro is vuil en wordt al te veel belast. Ontziltingsinstallaties verslinden energie.”
Meijer vindt dat de Europese Commissie opdracht moet geven voor het plan. “Waar heb je die anders voor? Toch niet om ervoor te zorgen dat ik overal in Europa met een euro kan betalen?”
Wat zijn concept moet kosten? “Ik heb het niet doorgerekend. Ik schat ongeveer 20 miljard euro. Maar het ligt eraan hoe mooi je het wilt maken. Ik zou simpel beginnen, suggereert Meijer.”

Reageer op dit artikel