nieuws

Vlaamse Bouwunie ziet nog geen inzinking van de bouw

bouwbreed

De Bouwunie, die de kleinere bouwbedrijven in Vlaanderen vertegenwoordigt, meent dat de voorspelde inzinking van de bouw vanaf komend najaar er niet komt. Het was Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), die in november vorig jaar deze voorspelling deed.

Uit een enquete van de Vlaamse aannemersorganisatie was namelijk gebleken, dat de helft van de ondervraagde bouwbedrijven tegen de jaarwisseling minder bouwoffertes in portefeuille had dan zes maanden geleden. Toch bleken toen de aanvragen voor de bouw van appartementen (de “motor” van de woningbouw genoemd) nog steeds toe te nemen. Ook begin vorig jaar waren de prognoses voor 2006 niet zo rooskleurig en werd de reusachtige bouwboom, die kort daarop volgde, zeker niet voorspeld.
Dat de offerteaanvragen voor de bouw van een woning teruglopen, heeft verschillende oorzaken. In de eerste plaats is de rente voor een hypotheeklening de afgelopen maanden weer gestegen na een historisch dieptepunt in 2004-2005. Verder zijn vanaf begin van dit jaar nieuwe energiemaatregelen verplicht voor wie een huis of appartement bouwt. Het gaat vooral om betere isolatie en ventilatie. Ook de stijging van de prijzen voor bouwmaterialen heeft een nadelige invloed op de bouwplannen.Volgens directeur-generaal Marc Dillen van de VCB zal de woningbouw in Vlaanderen pas weer in 2010 aantrekken als de maatregel van kracht wordt om 8000 hectare “slapende” bouwgronden (goed voor 150.000 bouwpercelen) op de markt te brengen.

Gejammer

Volgens de Bouwunie is het gejammer over de afkoeling van de bouw in 2007 misplaatst, ook al meent de organisatie dat de teruggang er “op langere termijn” wel kan komen. Volgens de Bouwunie zijn de orderboekjes in tegenstelling tot hetgeen de VCB beweert juist wel goed gevuld. 30 procent van de middelgrote- en kleine bouwbedrijven in Vlaanderen had in het laatste kwartaal van 2006 meer werk dan het kwartaal tevoren en 19 procent van deze bouwbedrijven verwacht nog meer werk gedurende de eerste drie maanden van dit jaar. Slechts 10 procent gelooft eerder in het tegendeel.
Op langere termijn verwacht 21 procent van de kleine en middelgrote bouwbedrijven meer werk en slechts 8 procent denkt het tegendeel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels