nieuws

Uneto-Vni verwacht een tekort aan gespecialiseerd personeel

bouwbreed Premium

De installatiebranche verwacht tekorten aan personeel dat is gespecialiseerd in het aanleggen van netwerken voor elektronische communicatie. Dat maakte Uneto-Vni bekend.

Om problemen te voorkomen begint de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel met opleidingen voor dit type medewerkers. Daarbij werkt Uneto-Vni samen met het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf (OTIB). De brancheorganisatie verwacht dat door innovaties binnen het bedrijfsleven en de overheid de komende jaren de infrastructuur van communicatienetwerken vernieuwd moet worden. “De vernieuwingsdrift bij het bedrijfsleven en de overheid zal er de komende jaren voor zorgen dat de vernieuwing van de infrastructuren op grote schaal zal gaan plaatsvinden”, aldus een toelichting van de organisatie.
Volgens Uneto-Vni wordt in Nederland veelvuldig gebruik gemaakt van hoogwaardige elektronische communicatie. In de toekomst zal hiervan nog meer gebruik worden gemaakt omdat Nederland koploper wil zijn op dit gebied. Personeel om de infrastructuur voor elektronische netwerken aan te leggen is echter schaars. Dat levert vooralsnog weinig problemen op, maar in de toekomst zullen die onvermijdelijk zijn.
Inmiddels zijn opleidingen ontwikkeld die op de toekomstige personeelsbehoefte inspelen. Het gaat daarbij om cursussen die zijn verdeeld over verschillende modules. Deze behandelen de nieuwste technologieën waarbij zowel de theorie als de praktijk aan bod komen. Bij het ontwikkelen van de opleidingen zijn zowel opdrachtgevers als leveranciers betrokken.
In de installatiebranche zijn 12.300 bedrijven werkzaam. Gezamenlijk zetten zij jaarlijks 12 miljard euro om en bieden ze werk aan 120.000 mensen. Uneto-Vni telt 5500 leden uit deze branche. Daarnaast heeft de organisatie 1900 leden die in de technische detailhandel werkzaam zijn.

Reageer op dit artikel