nieuws

UMA: Stalen woning zuinig in het gebruik

bouwbreed

Staal, het wordt alleen bij uitzondering gebruikt voor de woningbouw. “En dat is jammer, want er zijn uitermate energiezuinige en vrij in te delen woningen mee te maken”, vindt Dieter Paprotta van UMA Active House, ontwerper en producent uit Wenen van voorgefabriceerde stalen woningen.

“Wie ‘woning’ zegt denkt meteen aan baksteen”, zegt Paprotta, UMA’s vertegenwoordiger in het Duitse Flensburg. Staal biedt volgens hem meer mogelijkheden, zoals een vrije indeling; de binnenwanden hebben geen invloed op de stabiliteit van de woning. “Gevat in een interessant ontwerp dat met weinig materialen toe kan, ‘slimme’ installaties heeft en weinig energie verbruikt.” Betaalbare woningen ook, omdat de bouwdelen machinaal worden vervaardigd.
Ernst Unterluggauer, Djerdje Milosevic en Zaid Al Khafaji begonnen UMA als een bureau voor utiliteit-architectuur en bedachten later dat ze die ervaring ook voor de woningbouw konden gebruiken. Hun expertise leverde vier woningtypen op met een oppervlak van 75 tot 170 vierkante meter. En met dezelfde kennis maakt UMA ook rijtjeswoningen.
Een kubus vormt het stramien van de woningen. Een paar maten: de vloer van de begane grond is 452 millimeter dik, de buitenwand meet 325 millimeter en de dakconstructie 402 millimeter. De bouwdelen worden zoveel mogelijk in de fabriek samengesteld. UMA houdt de productie in de gaten en geeft garantie op het samengebouwde resultaat. Desgewenst ziet een neutrale instantie daarop toe.

Besturing

Een bussysteem bestuurt onder meer de verlichting en de verwarming, zet bijvoorbeeld ook de wasmachine in gang en regelt de zonwering. En ook na de oplevering van de woning is deze programmeerbare besturing nog uit te breiden. Het systeem verzorgt ook de ventilatie en beheert het binnenklimaat. “Geen overbodige luxe”, vindt Paprotta, “De wanden zijn zwaar geïsoleerd en in de ramen zit driedubbel glas.”
De ventilatie loopt over een kruiswisselaar die met de warmte uit de afgevoerde lucht de ingeblazen lucht op temperatuur brengt. In de komende jaren moet dat voldoende zijn om een goed geïsoleerde woning in de gematigde klimaatzone in de winter warm te houden; temperaturen van 20 graden onder nul zijn niet meer te verwachten. Paprotta becijfert de energiebehoefte van een UMA-woning op minder dan 40 kilowattuur per vierkante meter per jaar, wat in zijn berekening ongeveer 3 euro kost.
“De prijs vormt altijd een moeilijk onderwerp”, meent Paprotta. Vergeleken met sommige andere prefabsystemen zal het soms duurder lijken. “Ik zeg met nadruk lijken, omdat UMA een hoogwaardige woning biedt die, afgezet tegen het aantal vierkante meters en de gegarandeerde prestaties, geen buitensporig bedrag vergt. En dat bedrag wordt niet via de omweg van meerwerk verhoogd.” De kosten voor de fundering vallen ook lager uit, omdat een stalen woning minder weegt dan een stenen: gemiddeld 80 ton in plaats van gemiddeld 200 ton. Daarmee verminderen ook de arbeidskosten.
De woningen van UMA zijn niet naar ieders smaak. Ze zijn bedoeld voor mensen die graag iets moderns hebben en liever wonen achter een gevel van aluminium panelen dan een van baksteen. “Een stalen woning is geen noviteit”, zegt Paprotta; “nieuw is wel de combinatie van technieken uit de woningbouw en de utiliteit.”

Reageer op dit artikel