nieuws

Tweede Kamer wil van minister Eurlings uitleg over Chipshol

bouwbreed

De Tweede Kamer wil van minister Eurlings (verkeer) weten wat precies de rol is geweest van zijn ministerie in de Chipshol-affaire.

Hij is gevraagd binnen twee weken een brief te sturen om het één en ander uit te leggen. Zo wil het parlement weten hoe het kan dat staatsbedrijf Schiphol lijnrecht tegen het ministerie van Verkeer en Waterstaat staat. Schiphol heeft zelfs een rechterlijke procedure lopen tegen het ministerie. Dit om het Rijk te dwingen de schadevergoeding die projectontwikkelaar Chipshol heeft geëist (bijna 100 miljoen euro) te betalen.
De PvdA heeft gisteren in Kamervragen aan ministers Bos (financiën) en Eurlings gevraagd of zij de rechtszaak kunnen tegenhouden. Volgens Kamerleden Paul Tang en Ferd Crone heeft het Rijk daar als grootaandeelhouder bevoegdheden toe. De PvdA vindt het ook gek dat de schade voor projectontwikkelaar Chipshol, door het ingestelde bouwverbod op het Groenenbergterrein (waar Schiphol zelf om heeft gevraagd) uit de staatskas moet worden betaald. “Waarom betaalt de directie van Schiphol niet zelf de ontstane schade”, vragen zij Bos en Eurlings. In hun uiterste kritische vragen worden woorden als ‘machtsmisbruik’ door Schiphol en eventueel door de betrokken ministeries gebruikt. Als de brief van Eurlings niet naar tevredenheid wordt beantwoord, wil de Tweede Kamer hem in een overleg spreken.

Reageer op dit artikel