nieuws

Personeel bang voor opsplitsing Stork

bouwbreed

Zeshonderd Stork-werknemers hebben vrijdag met stakingsacties in Hoogeveen en Papendrecht onderstreept dat zij tegen opsplitsing van het techniekconcern zijn.

Ze gaven gehoor aan een oproep van de vakbonden. Die hadden van het Stork-bestuur geëist zich voor vrijdagochtend zes uur nadrukkelijk uit te spreken tegen opsplitsing van het industrieel concern. De directie legde het ultimatum naast zich neer.
De staking was in feite gericht tegen de Stork grootaandeelhouders die al langer aandringen op het opknippen van het bedrijf.
In de middag spraken bestuurders van FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond met vertegenwoordigers van LME, dat met 43 procent de grootste aandeelhouders is van Stork en de divisie Food Systems samen wil voegen met zijn moederbedrijf Marel Food Systems uit IJsland. Partijen wilden na afloop geen mededelingen doen over de inhoud. De vakbondsdelegatie sprak slechts over een “constructief gesprek”.
Volgende week maandag en dinsdag staan gesprekken gepland met Centaurus en Paulson. Deze twee activistische beleggers, samen goed voor een belang van 33 procent, vinden dat Stork zich moet concentreren op haar luchtvaartpoot. De divisies Technical Services en Food Systems zouden in hun ogen verkocht moeten worden.

Signaal

Volgens Stork waren na een paar uur staking de meeste werknemers bij de vestigingen weer aan het werk gegaan.
De vakbonden, die hadden opgeroepen tot een 24-uurs-staking, schatten dat zo’n zeshonderd werknemers zich als staker hebben laten registreren. Ze vakbonden waren tevreden over het “duidelijke signaal” dat met de acties was afgegeven aan de aandeelhouders.
Lang zag het er naar uit dat Stork in zijn geheel zou worden overgenomen door Candover. De Britse investeerder trok echter zijn bod van 1,5 miljard euro in, omdat LME zijn belang niet wilde aanmelden.
Stork gaf eerder deze week aan met LME en Candover te praten over alternatieve oplossingen. Het concern verwacht binnen een paar weken met nadere mededelingen naar buiten te komen.

Reageer op dit artikel