nieuws

P leidooi e conomische impulsen voor Noordoostpolder

bouwbreed

Een grote toeristische attractie, een watersportcentrum en uitbreiding van de glastuinbouw. Het is slechts een greep uit de ideeën om de economie van de Noordoostpolder en Urk nieuw leven in te blazen. Deze is nu te eenzijdig gericht op landbouw en visserij, vindt de provincie Flevoland.

“Economische ontwikkeling en het creëren van andersoortige werkgelegenheid is onze primaire doelstelling,” legt Hans Koole van de Provincie Flevoland uit. “Maar de Noordoostpolder moet ook aantrekkelijk worden voor wonen en recreëren. We wedden op twee paarden.” Zowel bestaande als nieuwe projecten worden onderzocht. Daarvoor is 150.000 euro beschikbaar.
Nieuw is het versterken van de toeristische sector. Volgens Koole is het noordwesten van de Noordoostpolder een betrekkelijk saai stuk. “Veel boten op het IJsselmeer kunnen nergens anders heen dan Urk of Lemmer. Wij denken aan een watersportcentrum, Port Flevolande.” De provincie wil bovendien de glastuinbouw versterken. Vanwege de lage grondprijzen van het Nieuwland – het Westland van Noord-Flevoland – is de Noordoostpolder aantrekkelijk. Voor het visserijcomplex in Urk worden alternatieven bedacht. Bestaande projecten gaan over het “vergeten randmeer”, van Lemmer (Friesland) tot Kraggenburg (Overijssel), de seniorenstad en de haven van Urk. Hiervoor lopen haalbaarheidsstudies en een marktonderzoek./
Eind november besluiten Provinciale Staten welke projecten nader worden uitgewerkt.

Reageer op dit artikel