nieuws

Mkb-bedrijven moeten vrezen voor forse naheffing btw

bouwbreed

Een gebrekkige brandstofadministratie kan mkb-bedrijven opzadelen met forse naheffingen van onterecht teruggevorderde btw op de brandstof. Dit blijkt uit onderzoek van De Zaak en MKB-Brandstof.

Afgezien van lease-auto’s bezit het midden- en kleinbedrijf meer dan 450.000 personenauto’s en busjes. Voor die auto’s is de ondernemer zelf verantwoordelijk voor een correcte brandstofadministratie. Daar gaat het dan fout. Maar al te vaak wordt brandstof contant afgerekend of voorgeschoten door de werknemer. De belastingdienst accepteert dat echter niet. Die wil ondubbelzinnig bewijs dat de brandstof ook gebruikt is door het bedrijf.
Een gewoon tankbonnetje vindt de fiscus onvoldoende omdat daarop niet staat dat het bedrijf de afnemer was. Als bij controle blijkt dat er niet rechtstreeks is betaald, wordt alle afgetrokken btw teruggevorderd met terugwerkende kracht en een dikke boete.

Risico

Uit het onderzoekt blijkt nu dat 56 procent van de bedrijven met een eigen wagenpark een naheffing van de fiscus kan verwachten. Gemiddeld zal de naheffing 2168 euro per auto bedragen. Daarmee komt het totaalbedrag op 671 miljoen aan onterecht afgetrokken brandstof-btw. Dat het risico van een naheffing groot is, blijkt wel uit het het feit dat accountants en ondernemers melden dat de belastingdienst steeds meer belangstelling toont voor de brandstof-btw.
De Zaak en MKB Brandstof adviseren dan ook om niet te werken met contante betalingen of het laten voorschieten door medewerkers die vervolgens de brandstofbonnen declareren. Veilig is alleen als de brandstof wordt afgerekend met een tankpas of een zakelijke betaalpas.

Reageer op dit artikel