nieuws

Leiden en provincie in de clinch over Rijn-Gouwelijn

bouwbreed Premium

De gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland zijn het nog niet eens over de route die het lightrailtracé Rijn-Gouwelijn moet gaan volgen.

De gemeente sluit zich aan bij de Leidenaren. Deze spraken zich in het voorjaar per referendum uit tegen de komst van een lightrailverbinding door de binnenstad, de variant die de voorkeur heeft van de provincie Zuid-Holland. “De lijn was een van de discussiepunten bij de vorming van het nieuwe college vorig jaar”, verklaart gemeentewoordvoerder Eric Seugling. “Toen de partijen er niet uit kwamen, is besloten om de kwestie middels een referendum voor te leggen aan de bewoners. De gemeente heeft zich achter de uitkomst geschaard.” Wel presenteerde de gemeente een alternatief plan: vrije busbanen op de Langegracht en de Hooigracht, met de mogelijkheid deze om te zetten in een tram- of lightrailverbinding. “Het college is zich bewust van de regionale verkeersproblemen in de stad en de noodzaak van een hoogwaardige openbaarvervoersverbinding. Dat kan echter ook anders dan met een lightrail door de binnenstad.” Op 12 september praten gemeente en provincie wederom over de Rijn-Gouwelijn. Seugling verwacht dat de provincie “serieus” naar het alternatieve plan van de gemeente gaat kijken, en dat de twee partijen eruit zullen komen.
Volgens de provincie Zuid-Holland gaat de gemeente met deze opstelling in tegen de afspraken uit de bestuursovereenkomst voor de Rijn-Gouwelijn. “Daarin is vastgelegd dat er een ononderbroken lightrailverbinding komt van Gouda tot aan de kust, door de binnenstad van Leiden”, laat een woordvoerder weten. “De beste route is volgens ons die door de Breestraat. De komende maand gaan we hier met de gemeente verder over praten.” De gemeente Leiden lijkt weinig onder de indruk: “De binnenstad is van ons. Als wij nee zeggen, gebeurt het niet.”

Reageer op dit artikel