nieuws

Kamer kritisch over wijkenaanpak minister Vogelaar

bouwbreed

De Tweede Kamer heeft de nodige bedenkingen bij de aanpak van de 40 wijken en de financiering ervan. De linkse oppositie voelt niets voor een winstbelasting voor de corporaties. Het CDA wil zekerheid dat ook andere wijken in aanmerking kunnen komen voor extra hulp. De VVD heeft geen woord over voor de “linkse plannetjes” voor de wijken. De plannen van minister Vogelaar voor de aanpak van veertig probleemwijken, een speerpunt van het kabinet, stonden gisteren in de Tweede Kamer tijdens de algemene beschouwingen op de begroting van volgend jaar stevig ter discussie. Vogelaar bereikte maandag op de valreep een akkoord met de corporaties over de financiering van de wijkenaanpak. De sociale huisvesters stoppen in tien jaar tijd 2,5 miljard in een fonds voor investeringen in de probleemwijken.

Los van dit akkoord wil het kabinet vermogen van de corporaties afromen door ze vanaf volgend jaar winstbelasting te laten betalen. Minister Bos (Financiën) gaat ervan uit dat er via de vennootschapsbelasting jaarlijks 500 miljoen euro extra naar de schatkist vloeit. Dit geld wil het kabinet inzetten voor onderwijs, sociale voorzieningen en integratie en werkgelegenheidsprojecten in de uitverkoren wijken.
De grootste oppositiepartij SP en ook D66 denken dat het kabinet de corporaties nog meer in de commerciële hoek drijven als er belasting wordt geheven op de maatschappelijke activiteiten van de sociale huisvesters. Volgens de SP legt dit plan voor winstbelasting een “tijdbom” onder de sociale huursector. De partij vindt het ook niet terecht dat de huurders van corporatiewoningen op deze manier betalen voor wijkvoorzieningen waar ook anderen profijt van hebben. CDA-fractieleider Van Geel die vorige week al aandacht vroeg voor de problemen in wijken die niet werden geselecteerd, wil van het kabinet een harde toezegging dat ook zij voor hulp kunnen aankloppen.
VVD-leider Rutte liet gisteren in het debat geen spaan heel van de wijkenplannen. De liberalen voorzien dat het kabinet het geld van de corporaties gaat inzetten voor vage linkse projecten.

Reageer op dit artikel