nieuws

Gevelpassage voor gasaansluiting voorkomt breuk bij grondverzakking

bouwbreed

Grondverzakkingen in vooral het westen van ons land zijn een potentieel gevaar voor gasaansluitingen aan gevels van gebouwen. Leidingen kunnen immers van de gevel of fundering afbreken. HSF uit Duiven heeft met een robuuste ‘gevelpassage’ een oplossing die voorkomt dat PE-leidingen af kunnen scheuren.

Op een foto die op 31 januari in Cobouw stond is goed te zien wat er mis kan gaan als de grond in korte tijd flink verzakt. De foto toont afgebroken rioleringsleidingen op bedrijventerrein Spaanse Polder bij Rotterdam. Omdat tijdens de bouw al rekening was gehouden met flinke zettingen had de aannemer gelukkig een zogenaamd ‘ontspanningselement’ gebruikt bij de gasaansluiting op de gevels.
Zo’n ontspanningselement is in feite niets anders dan een stuk gebogen PE-leiding in de vorm van de letter ‘U’. Dit stuk van de leiding veert mee met de ingeklonken grond waardoor het niet kan breken of afscheuren.
“Je wilt niet weten wat er had kunnen gebeuren als de gasleidingen, net als de rioleringsbuizen, ook bij de gevel waren afgescheurd,” stelt Rob Steenhorst, directeur van Tibuplast en dealer van de HSF gevelpassages. “De gevelpassage die nu door HSF is ontwikkeld zorgt dat de kunststof gasleidingen grote krachten, veroorzaakt door verzakkingen, kunnen weerstaan. Dat is wel zo veilig.”
Steenhorst laat samen met collega-dealer van HSF gevelpassages en leidingsystemen, Anne Deinum van Deinum installatie expertise, en account manager Joop Lindeboom van HSF de nieuwste vinding zien: de RVS gevelpassage.
“De vraag naar dit product komt van energiebedrijven als Eneco en Nuon”, legt Steenhorst uit. “Die zijn verantwoordelijk voor de aansluiting van woningen op het gasnet en wensen natuurlijk een veilige oplossing.”
Lindeboom vult aan: “Wij maken PE-leidingsystemen in alle soorten en maten en hebben dus veel contact met de energiebedrijven en de installatiebranche. Zodoende zijn we gaan meedenken. Deze gevelpassage is het resultaat.”
In het ideale geval is de vinding eigenlijk overbodig. De gasaansluiting kan dan keurig in voorgefabriceerde gaten in de prefab-fundering worden geschoven en geborgd. Maar omdat die gevallen maar weinig voorkomen – door verschillend geïnterpreteerde maatvoering en onnauwkeurigheden op de bouwplaats – is de rvs gevelpassage nodig.
Het roestvaststalen hulpstuk wordt met vier flinke bouten in de gevel/fundering geschroefd waarna er een mantelbuis door het gat gestoken kan worden. De PE-leiding verdwijnt in de mantelbuis en wordt stevig vastgeschroefd op het uiteinde van de gevelpassage. Een speciale borgschroef fixeert de mantelbuis keurig in het midden van de doorgang. De passage zorgt ervoor dat de leiding niet breekt of afscheurt bij verzakkingen tot een meter. Het product kan krachten tot vierhonderd kilo weerstaan.
Ondanks de kosten van ongeveer 62 euro denken Lindeboom en Steenhorst dat de vinding veel gebruikt gaat worden bij de bouw van nieuwe woningen en bij renovatieprojecten waarbij de gasaansluitingen vervangen of vernieuwd moeten worden. “De meerkosten zijn goed te verklaren én te verkopen aan bouwbedrijven. De gevelpassage en het ontspanningselement maken huizen veiliger. Daar kan niemand iets tegen hebben,” zegt Steenhorst.
Het totale systeem met daarin ook het ontspanningselement is getest bij GeoDelft en het HSF laboratorium en voldoet aan alle keuringseisen.

Gaslekkages

Al in 2005 werd door de samenwerkende gasleveranciers en HSF een nieuwe gasaansluiting ontwikkeld voor zakkende grond. In tegenstelling tot kunststof leidingen kunnen traditionele gietijzeren leidingen immers beschadigd raken bij verzakkingen in de grond waardoor gaslekkages ontstaan. De nieuwe aansluiting was echter nog niet overal toe te passen. Bouwkundig bleek de constructie niet altijd aan te sluiten bij de voorzieningen die de bouwkundig aannemers beschikbaar stellen bij nieuwbouw. Begin 2007 was er overleg tussen vertegenwoordigers van bouwbedrijven en netbeheerders om tot een oplossing te komen. De nu ontwikkelde rvs gevelpassage heeft als voordeel dat hij gebruikt kan worden bij bestaande bouw en nieuwbouw.

Reageer op dit artikel