nieuws

Eurlings houdt miljarden over door uitspraak over A4

bouwbreed

Minister Eurlings (verkeer) dreigt miljarden euro’s op zijn begroting over te houden door de uitspraak van de Raad van State over de verbreding van de A4. De minister ziet nog herstelmogelijkheden, maar vindt dat hij te maken heeft met “juridische haarkloverij”.

Hij probeert de schade te beperken en roept binnenkort een zware commissie in het leven om op korte termijn de stroperige procedures aan te pakken. Die commissie gaat zich ook buigen over de mogelijkheden om privaat geld in de infrastructuur te pompen. Eurlings zegde gisteren in de Tweede Kamer toe dat de commissie de opdracht krijgt naast wegenprojecten ook spoortrajecten bij het onderzoek te betrekken.
Eurlings heeft een acuut probleem sinds de Raad van State afgelopen juli een stokje stak voor de verbreding van de A4 ter hoogte van Leiderdorp. Hij sluit niet uit dat de oplevering van het wegvak een jaar vertraging oploopt en aannemer BAM de weg pas in 2014 kan opleveren. Desondanks werkt Rijkswaterstaat aan aanvullende luchtonderzoeken om via een herstelprocedure alsnog het benodigde tracébesluit te krijgen.
De minister vreest dat zijn gereserveerde miljarden voor wegenprojecten voorlopig onbenut blijven. “Maar spoorverdubbelingen liggen juridisch ook lastig”, waarschuwt hij de Kamerleden die erop aandringen budgetten over te hevelen naar openbaarvervoer-projecten. “De stand van zaken is dat we geld hebben, maar het niet kunnen wegzetten. Een gigantische probleem. Het beeld ontstaat nu al dat er niets meer kan in Nederland.”

Gigantisch

Daarmee bevestigt de minister de vrees van Bouwend Nederland dat de onderuitputting op de begroting dit jaar gigantisch zal zijn. Afgelopen jaar bleef al 600 miljoen euro staan als gevolg van trage procedures, maar komend jaar zal dat bedrag in de miljarden lopen. De minister beseft dat hij de Raad van State niet zomaar kan terugfluiten, maar zet in op een fundamentele herziening van de procedures. Dat zal weinig verlichting brengen voor de lopende procedures zoals de A4 Midden-Delfland, geeft Eurlings toe. “Ik ben klaar om te beslissen, maar juridisch gaat het nog wel even duren.” Ook de Tweede Coentunnel en de Tweede Maasvlakte zullen op korte termijn waarschijnlijk op juridische blokkades stuiten.

Reageer op dit artikel