nieuws

Emmen smelt theater en dierenpark ineen

bouwbreed

Dierenpark Emmen wil hét voorbeeld voor alle andere dierenparken in de wereld zijn. Daarom ontwikkelt ze samen met de gemeente Emmen een theater, dat deel uitmaakt van een geheel nieuw park in Noordbargeres. Dit biedt kansen voor de herontwikkeling van de huidige locatie, het centrum van Emmen.

SFlb “Het is een heel bijzonder plan”, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Emmen. Ze doelt op zowel het innovatieve theaterconcept voor de Drentse dierentuin als de 12 hectare grote binnenstedelijke herontwikkeling. Het plan ontstond vorig jaar toen de gemeente en de dierentuin op vrijwel dezelfde locatie een nieuw theater wilden bouwen.
De gemeente Emmen wil al jaren een nieuw theater, omdat de huidige schouwburg De Muzeval niet meer aan de eisen voldoet. Hetzelfde theater moet Dierenpark Emmen weer bijzonder maken. De naar eigen zeggen mooiste dierentuin van Nederland wil zich weer onderscheiden. Zeker nu vrijwel alle andere dierenparken in navolging van Emmen hun hekken en kooien hebben verwijderd en de vlindertuin al is gekopieerd door Artis.
Theater vormt zodoende de rode draad door het “beLEVENspark”, de vernieuwde dierentuin met daarbinnen een aparte theaterwereld. Ontwikkelaar Fresh Forward wil in het park avontuur, ontspanning en educatie centraal stellen. Doel van het concept is het bieden van “creatieve interpretaties van de werkelijkheid”.
Deze innovatie gaat samen met een nieuwe locatie. Dit is Noordbargeres, het ligt gespiegeld ten opzichte van de huidige plek in het centrum. Op deze ruimere plek van 38 hectare bevinden zich al het Zuid-Amerikaanse gedeelte en de pinguïns. Het is de bedoeling dat alle dieren naar deze locatie verhuizen en dat het park uitbreidt met nieuwe dieren. Ze kunnen hier nóg natuurlijker aan het publiek worden getoond, volgens een woordvoerder van Dierenpark Emmen.
De gemeente Emmen verkoopt de huidige grond van de dierentuin, en ook die van de afgekeurde schouwburg De Muzeval, de brandweerkazerne en het voormalige politiebureau. Architect Ashok Bhalotra van bureau KuiperCompagnons in Rotterdam ontwikkelt een visie voor het 12 hectare grote gebied. De komende weken worden de Emmenaren gevraagd hierover mee te denken. De ideeën lopen nu nog uiteen van een park tot een parkeergarage, de verplaatsing van het station, woningen en winkels.
Burgemeester Cees Bijl (PvdA) coördineert het “giga-project”, zoals de gemeente het zelf noemt. Hij vraagt nu subsidies aan bij de provincie Drenthe, ministeries en Europese fondsen. De visie voor de stadsontwikkeling moet eind oktober gereed zijn, begin november komt de dierentuin met een plan. De gemeenteraad neemt hierover eind november een besluit.

Reageer op dit artikel