nieuws

Delfts bedrijf werkt aan opvouwbare container

bouwbreed

Het Delftse bedrijf Holland Container Innovations werkt aan een volledig opvouwbare container. Het bedrijf is een spin-off van de TU Delft en wordt geleid door vier studenten. Met de container kan leegtransport worden beperkt en de benodigde opslagruimte met een derde worden teruggebracht.

De vier studenten werken momenteel aan een gedetailleerd prototype en zijn van plan de vouwcontainer binnen een halfjaar te presenteren. “Tot die tijd willen we niet naar buiten treden”‘ zegt Simon Bosschieter, de marketing-manager bij de onderneming.
Jaarlijks worden er zo’n drie miljoen nieuwe containers in de markt gezet. En wereldwijd gaan ruim 26 miljoenen containers TUE (twenty feet units) overzee en over land. Volgens berekeningen zou over zee één op de vijf containers leeg zijn en over de weg zelfs twee op de vijf.
En het ruimtebeslag van lege containers in de haven is enorm. In 2020 is dat ruimtebeslag verdubbeld. Dat alleen al is voldoende om de Tweede Maasvlakte te vullen.
De nieuwe vouwcontainer is een doorontwikkeling van een patent uit 2001. In het nieuwe ontwerp wordt het dak opgelicht en vouwen de wanden hydraulisch beurtelings in. Het dak kan met een kraan of heftruck door één man worden opgelicht. Dan blijft een gevouwen container over die maar een kwart van de huidige ruimte nodig heeft. Bosschieter houdt over de details de kiezen op elkaar, ook al omdat er nog een tweede patentaanvraag loopt.

Keurmerk

De containers, die moeten voldoen aan een wereldwijd keurmerk, dienen volledig veilig en waterdicht te zijn. Als het prototype klaar is, zullen enkele honderden vouwcontainers de wereld over gaan voor prattijkproeven. Rond 2010 moet de vouwcontainer klaar zijn voor de markt. De container kost volgens Bosschieter ongeveer tweemaal zo veel dan een traditionele, maar een gemiddeld scheepvaartbedrijf verdient dat ruim binnen twee jaar terug. De gemiddelde levensduur van een zeecontainer is tien jaar.

Reageer op dit artikel