nieuws

De Jager zet nieuwe stap naar vergroening belastingstelsel

bouwbreed

Staatssecretaris De Jager heeft een verdere stap gezet op weg naar vergroening van het belastingstelsel. Milieuvervuilende activiteiten worden meer belast, schone zaken juist minder.

Zo wordt de bonus voor zeer energiezuinige auto’s (label A) verhoogd van 1000 naar 1400 euro. De malus voor brandstofslurpers (label G) gaat omhoog van 540 naar 1600 euro. Daarnaast wordt voor onzuinige auto’s een CO 2 toeslag ingevoerd. De toeslag bedraagt 110 euro per gram uitstoot boven een bepaalde grens. Die ligt voor benzineauto’s op 240 gram per kilometer, voor diesels op 200 gram.
De Jager heeft wel bestelauto’s uitgezonderd van de maatregel. Verder wordt voor nieuwe diesels een differentiatie ingevoerd naar uitstoot van fijnstof. Een diesel met een uitstoot van 0 mg/km krijgt een korting op de aanschafbelasting van 1000 euro. Met elke mg/km neemt de korting 200 euro af. Vanaf 6 mg/km moet dus een toeslag van 200 euro worden betaald. Maximaal bedraagt de toeslag 4000 euro. Zoals al bekend was gaan de accijns op diesel per 1 januari komend jaar met 3 cent omhoog en een jaar later nog eens met een cent. De maatregel geldt voor witte en rode diesel.
In de aanloop naar de invoering van de kilometerheffing gaat het kabinet nu al beginnen met stapsgewijs de aanschafbelasting te verschuiven naar de motorrijtuigenbelasting.

Reageer op dit artikel