nieuws

Bond: Meepraten over veiligheid spoorwerkers

bouwbreed

FNV Bouw wil graag meepraten over de veiligheid van spoorwerkers. Dit zegt sectorbestuurder Edwin Bouwers in een reactie op de uitlatingen van verkeersminister Eurlings dat 100 procent buitendienstelling niet haalbaar is.

“Mijn eerste reactie was dat ik daar niet blij mee was. We zijn net bezig met de voorstellen voor de cao-onderhandelingen. Daarbij blijken onze leden zich nog steeds ernstige zorgen te maken over de werkdruk en veiligheid bij het werken op en langs het spoor”, vertelt Bouwers. Dat Eurlings dan ook ineens terugkomt van eerdere afspraken om 100 procent buitendienstelling te bereiken waardoor spoorwerkers veilig aan de slag kunnen, kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel.
Een pleister op de wonde was het voorstel om in te zetten op innovaties zoals de bodemloze werktrein waaronder veilig en droog gewerkt kan worden. “Als daarin geïnvesteerd wordt, dan kan ik ermee leven”, aldus Bouwers. Wat hem betreft wil hij dan ook meepraten over voorstellen ter verbetering van de veiligheid van spoorwerkers. “Daar weten we het nodige van”, klinkt het droog.
In eventuele gesprekken wil FNV Bouw ook aandacht vragen voor een betere verdeling van dag- en nachtwerk. Nu al wordt er heel veel ’s nachts gewerkt in de spoorbouw. Dat is goed voor de veiligheid maar de doodsteek voor een sociaal leven. Daarnaast mag het niet zo zijn dat het aantal buitendienststellingen weer omlaag gaat als innovaties leiden tot veiliger werken zonder buitendienststellingen. Dat blijft nog altijd de meest veilige methode, weet FNV Bouw. Ook mag het in de visie van Bouwers niet zo zijn dat spoorwerkers op éé n dag van de ene klus naar de andere moeten hollen in plaats van acht uur op dezelfde plek. “In korte tijd verschillende klussen doen, vergroot de veiligheid bepaald niet”, aldus Bouwers.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels