nieuws

Bomag geeft hoog op van ‘intelligente’ machines

bouwbreed Premium

“Die voorsprong haalt niemand meer in!” Topman Jürgen Martiens van Bomag zegt het een paar keer wanneer de ‘intelligente’ verdichtingsmachines van de Duitse materieelbouwer ter sprake komen. “Bomag slaagde er als eerste in om het effect van een verdichtingsmachine te meten”, benadrukt Martiens, “en wij kunnen als enige uit die gegevens bouwkundig relevante waarden afleiden.”

Nu is Bomag niet de enige die verdichtingsmeters maakt, weet ook Martiens. Een rondgang op beurzen als de Bauma leert hem, desgevraagd, al snel dat de concurrentie er tot nog toe niet in slaagt met vergelijkbare apparatuur te komen. En vergelijkbaar betekent dan de mate van verdichting omzetten in bouwkundige gegevens. “Die gaat verder dan alleen het aantal verdichte vierkante meters meten.”
Ook de techniek van Bomag is nog steeds voor verbetering vatbaar, vindt Martiens. De machinebouwer begon al in 1982 met het afleiden van bouwkundige waarden uit de verdichtingsgraad en met de registratie van deze cijfers. “Die techniek is toen niet gepatenteerd, simpelweg omdat deze kennis uitsluitend in het hoofd zit van een handvol ingenieurs die allemaal bij Bomag werken!” En wat er gebeurt wanneer die allemaal met pensioen zijn, op die vraag wenst Martiens geen antwoord te geven.
Duidelijker is hij over de huidige markt voor ‘intelligente’ bouwmachines. In zijn voorstelling heeft Bomag daar een marktaandeel van zo’n 50 procent. “Met verdichters bijvoorbeeld die de bodem tot vier keer kunnen verdichten. Zulke machines sparen onder meer materieelkosten. Om de bodem in zo’n mate te kunnen verdichten hoeven niet meer twee of drie machines achter elkaar te rijden maar volstaat één machine.”
De markt voor ‘zelfregistrerende bodemverdichters’ wordt van jaar tot jaar groter. Verdichting wordt in steeds meer bestekken voorgeschreven en van elke verdichte locatie wordt een registratie verlangt. Ook in het transport en de vastlegging van de gegevens gaan de ontwikkelingen verder. De apparatuur is inmiddels zo vereenvoudigd dat machinisten er na een instructie van een half uur moeiteloos mee overweg kunnen. De machines verdelen de bodem met behulp van gps in vlakjes van 10 centimeter in het vierkant en meten wat er in die vierkantjes gebeurt.

Vuilnisverdichter

Vorig jaar zette Bomag ruim 560 miljoen om; dit jaar zal het naar Martiens verwachting zo’n 600 miljoen worden. Tussen 2004 en 2005 ging het om een kleine 460 miljoen Van de omzet over dit jaar komt om en nabij 90 miljoen voor rekening van verkopen in Duitsland. Bomag raakte een deel van die omzet kwijt omdat de gemeenten nauwelijks nog vuilnisverdichters kopen. Vuilnis mag sinds 2005 in Duitsland niet zonder meer op een belt worden gestort. Bomag had 92 procent van die markt in handen en zette er jaarlijks zo’n 12 miljoen mee om. Martiens: “En zo’n bedrag is dan in één keer foetsie!”

Reageer op dit artikel