nieuws

Vertraging bij eerste EPR-reactor loopt op

bouwbreed Premium

De vertraging bij de bouw van de eerste derde generatie EPR (European Pressurized Reactor) kerncentrale ter wereld in het Finse Olkiluoto loopt verder op. Het in 2005 begonnen project zou oorspronkelijk in 2009 klaar zijn, maar dat wordt nu op z’n vroegst twee jaar later. Areva, de Franse specialist op het gebied van kerncentrales die de centrale samen met Siemens realiseert, heeft inmiddels 500 tot 700 miljoen euro gereserveerd voor eventuele tekorten.

Het consortium onder de naam Framatome bouwt de centrale voor een vast bedrag van drie miljard dollar en draait dus zelf op voor eventuele kostenoverschrijdingen. Areva is verantwoordelijk voor het nucleaire gedeelte terwijl Siemens de turbine realiseert. De constructie van de benodigde gebouwen wordt uitgevoerd door de Franse bouwreus Bouygues terwijl enkele nevengebouwen in handen zijn van het Duitse Heitkamp.
Volgens het Finse elektriciteitsbedrijf Teollisuuden Voima Oy (TVO) is de vertraging te wijten ‘aan slechte voorbereidingen bij het Frans-Duitse consortium Framatome ANP. ”Het consortium heeft ons meegedeeld dat de bouwkundige constructie langzamer verloopt dan verwacht. De commerciële exploitatie zal niet voor 2011 beginnen”, aldus TVO. TVO en vooral de Finse toezichthouder Stuk liggen al sinds het begin van het werk in september 2005 voortdurend overhoop met het consortium, wat volgens deskundigen vooral te wijten is aan ‘culturele verschillen.’

Documenten

Areva stelt dat de bouw van een ‘normale’ kerncentrale al zes jaar duurt. ”Hier zijn de veiligheids- en technische eisen veel hoger, terwijl Stuk die eisen tijdens het werk ook nog eens heeft opgeschroefd.” Volgens Areva moeten in elke fase meer dan 100.000 technische documenten worden goedgekeurd door TVO zelf of de toezichthouder. ”We hebben de productie van die stukken flink versneld, dan moeten ze ook sneller worden behandeld.” Daarnaast is volgens Areva het aantal werkers op de locatie al opgevoerd naar 2.000 en zullen dat er de komende jaren nog twee keer zoveel worden.
De Finnen wijzen er op hun beurt op dat Areva-Siemens zelf heeft beloofd de centrale in vier jaar te bouwen en met die belofte juist de opdracht heeft weggekaapt voor concurrenten uit onder meer de VS en Rusland.
De toezichthouder verwijt Areva ook ‘laksheid bij het selecteren van onderaannemers’. In de afgelopen maanden bleek onder meer dat het door een Fins bedrijf geleverde beton niet aan de eisen voldeed. Volgens Stuk wordt steeds meer duidelijk dat het consortium ‘een project van een dergelijke omvang niet aan kan’.
Voor Areva staat er veel op het spel. De grootste bouwer van kerncentrales ter wereld heeft al een contract binnengehaald voor EPR-reactoren in Frankrijk zelf en twee in China. Bij het laatste project moest Areva flink op de prijs inleveren terwijl het project in Flamanville aan Het Kanaal dit jaar zou moeten beginnen, maar op steeds grotere bezwaren stuit. Greenpeace Frankrijk stelt bijvoorbeeld ‘dat Areva eerst maar eens de Finse problemen moet oplossen voordat ze hier mogen beginnen’.
Daarnaast hoopt Areva soortgelijke centrales tevens te leveren aan de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. In Frankrijk circuleren berichten dat Areva ook in overleg is met Libië sinds dat land kort geleden door president Sarkozy is bezocht, maar het bedrijf ontkent die berichten tot nu toe.

Reageer op dit artikel