nieuws

Projectontwikkelaar duikt in kloosterleven

bouwbreed

Projectontwikkelaar TCN/SIG Real Estate in Groningen ziet brood in de bouw en exploitatie van een nieuw educatief en historisch centrum in het Groninger dorp Aduard. Met de bouw is een bedrag gemoeid van ongeveer 15 miljoen euro.

Projectontwikkelaar TCN/SIG Real Estate in Groningen ziet brood in de bouw en exploitatie van een nieuw educatief en historisch centrum in het Groninger dorp Aduard. Met de bouw is een bedrag gemoeid van ongeveer 15 miljoen euro.
De komende maanden gaat de projectontwikkelaar aan het rekenen om te zien of een dergelijk centrum financieel haalbaar is. In 2002 verrichtte bureau Van der Tuuk in het Friese Beetsterzwaag al een algemeen haalbaarheidsonderzoek.
Bedoeling van het historisch centrum is het vroegere Cistercienzer kloosterleven in het dorp in beeld te brengen. Dit gaat gebeuren aan de hand van een grote driedimensionale reconstructie van de rond 1700 afgebroken kloosterkerk, die in 1200 werd gebouwd. Architectenbureau Signatuur Architecten in Groningen is al in 2000 met dit project begonnen. Ook zijn er plannen het nog onder de grond aanwezige rioleringssysteem van het klooster op een archeologisch verantwoorde wijze open te leggen. Verder is er ruimte voor een horecavoorziening waarin aan het vroegere kloosterleven gerelateerde producten worden geserveerd.
Aduard heeft als voorbeeld Ename 974 in België, waar een combinatie is te zien van erfgoedontwikkeling, nieuwe technologieën en lokale ontwikkeling.
De historische vereniging in Aduard is verheugd over de belangstelling van de projectontwikkelaar. De komst van het centrum moet jaarlijks 30.000 toeristen naar het ruim 800 jaar oude Groninger dorp trekken.

Reageer op dit artikel