nieuws

Loon leenkracht zaak uitzendbureau

bouwbreed

Aannemers die personeel inlenen via malafide uitzendbureaus zijn daar niet zelf verantwoordelijk voor. Onderbetaalde werknemers moeten maar naar de rechter stappen.

Dat schrijft minister Donner van sociale zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Vakbond FNV Bondgenoten vindt de opstelling van de minister onbegrijpelijk en wil dat ook werkgevers aansprakelijk worden als zij met foute uitzendbureaus in zee gaan. In maart pleitten de vakcentrales voor een wettelijke aansprakelijkheid voor inleners en hoofdaannemers op het terrein van lonen.
Volgens de FNV betalen malafide uitzendbureaus veel te weinig loon uit aan de vaak Poolse werknemers. De aannemer die dergelijke uitzendbureaus inhuurt, valt daarbij niet aan te pakken. Dat moet anders, aldus de vakbond. “Deze werknemers zijn zo goedkoop omdat ze onder het cao-loon of het minimumloon betaald krijgen. Dit levert het uitzendbureau en de inlenende werkgever veel op, terwijl de werknemer rechteloos is”, laat de vakbond weten.
Donner blijft er bij dat de zogenoemde inlenersaansprakelijkheid voor lonen bij de uitzendbureaus ligt. Die zijn feitelijk de werkgever en die moeten worden aangesproken en aangepakt, laat hij het parlement weten. Het zal een forse inbreuk betekenen op de huidige situatie, aldus de minister. Een inlener is verantwoordelijk voor de juiste naleving van de arbeidsomstandigheden en de arbeidstijden. Juiste loonbetaling voor de uitzendkracht valt daar niet onder.
Voorstanders wijzen er echter op dat een wettelijke inlenersaansprakelijkheid voor lonen er zorg voor zal dragen dat dit de malafide uitzendpraktijken flink zal aanpakken. Volgens de minister van sociale zaken valt dat nog maar te bezien. Hij zegt dat een dergelijk model zelfs corruptie in de hand kan werken. “Zo kunnen werknemer en uitzendbureau constructies opzetten waarbij men doet voorkomen alsof de werknemer geen of te weinig loon ontvangt en vervolgens de inlener aansprakelijk stellen. De inlener (vaak aannemers, red.) wordt op deze wijze geconfronteerd met grote financiële risico’s”, aldus Donner.

Onderbetaald

Als een werknemer vindt dat hij onderbetaald wordt, kan deze persoon altijd nog naar de rechter stappen om zijn recht te halen, houdt Donner de Tweede Kamer voor. Verder wil hij de Arbeidsinspectie inschakelen om de malafide uitzendbureaus strenger te gaan controleren.
Donner merkt op dat – zowel in het strafrecht als in het civiel recht – inleners aangepakt kunnen worden. Maar, zo schrijft hij, dan moet wel vaststaan dat de inlener van te voren kan vermoeden dat een werknemer niet het wettelijk minimumloon zal krijgen.
FNV heeft de hoop op de Tweede Kamerleden gevestigd: “Hopelijk maken zij aan Donner duidelijk dat ook inleners een verantwoordelijkheid hebben.”

Reageer op dit artikel