nieuws

Investeerders steken recordbedrag van ruim 120 miljard in vastgoed

bouwbreed Premium

De investeringen in Europees vastgoed zijn in de eerste helft van het jaar met 9 procent toegenomen tot het recordbedrag van 120,7 miljard euro. Dat meldt vastgoedspecialist Jones Lang LaSalle.

De kapitaalstromen worden volgens Jones Lang LaSalle gedomineerd door grensoverschrijdende investeringen. Voor 64 procent van de uitgaven geldt dat de financiële middelen uit het buitenland komen.
Van de investeringen kwam in de eerste helft van het jaar 6,6 miljard euro in Nederland terecht. Het meeste geld vloeide naar Groot-Brittannië. De activiteiten namen aan de overzijde van de Noordzee met 4 procent toe tot 40,6 miljard euro. Met dat bedrag incasseren de Britten 34 procent van het gehele Europese investeringsvolume.
Duitsland is na een reeks van zwakke jaren weer sterk in opmars. De investeringen stegen vergeleken met 2005 met een 25 procent en vertegenwoordigen met een bedrag van 26,6 miljard euro al weer een kwart van het gehele Europese volume. Frankrijk groeide met 13 procent naar 15 miljard euro. Zweden en Finland absorberen respectievelijk 4,5 en 2,5 miljard euro.

Splitsing

“Na de recordstart begin dit jaar zien we 2007 als opnieuw een sterk jaar van investeringsvolumes”, zegt topman Tony Horrell van European Capital Markets bij Jones Lang LaSalle. “We signaleren een splitsing van de markt. De investeringsactiviteiten in Groot-Brittannië hebben in verhouding tot het vasteland van Europa een minder snelle groei”.
Horrel verwacht dat de olievlek van afnemende winsten in Europa leidt tot een grotere interesse voor kleine en minder transparante markten. Investeerders zullen volgens hem in de jacht op grotere rendementen geneigd zijn meer risico’s te lopen. “Naarmate de invloed van de kapitaalgroei kleiner wordt, zullen investeerders lagere rendementen moeten accepteren. Ze moeten wennen en zich richten op de grondbeginselen van onroerend goed, te weten inkomsten en beheer van eigendommen teneinde rendementen te kunnen behalen”.
Jones Lang LaSalle verwacht dat de vraag van investeerders op het vaste land van Europa sterk blijft.

Reageer op dit artikel