nieuws

Internationale bouwers werken op topcapaciteit

bouwbreed Premium

De internationale bouwers hebben de werken voor het uitzoeken. Zij werken op topcapaciteit waardoor wereldwijd gebrek gaat ontstaan aan hoogopgeleid kader.

De internationale bouwmarkt floreert als nooit tevoren. Niet alleen ontwikkelde landen, maar ook ontwikkelingslanden investeren volop. De laatste vooral in infrastructuur, een onmisbaar element voor hun economische ontwikkeling.
Europa is voor de internationale bouwers de meest lucratieve plek. Hier halen zij bijna 72 miljard dollar aan omzet, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Engineering News Record (ENR). De Franse bouwers blijken hier het meest over de grens te werken. Acht bouwers halen een kwart van de internationale omzet in dit werelddeel binnen. Het grootste aantal bedrijven, 22, komt uit Amerika dat daarmee een marktaandeel van 14 procent behaalt. De groei in de omzet is echter bescheiden met 4,8 procent.

Midden-Oosten

De hoogste groei wordt gemeten in het Midden-Oosten waar de internationale omzet met 47 procent omhoog schoot naar 41,4 miljard euro. De 19 Amerikaanse bedrijven die daar werken, behalen het hoogste marktaandeel met 28,6 procent. Het grootste aantal bedrijven komt uit China. De 29 aannemers behalen echter slechts een marktaandeel van 4,8 procent.
Het Midden-Oosten heeft met de groeiende omzet Azi ë qua omzet nipt ingehaald. Uit Azi ë halen de internationale bouwers 40,2 miljard dollar weg, 19 procent meer dan in 2005. Hier zijn het vier Duitse bouwers die ruim een kwart marktaandeel hebben, gevolgd door 44 Chinese en 15 Japanse aannemers die ieder een marktaandeel van 18 procent hebben.

Duitsland

Duitsland doet het ook in de Verenigde Staten goed. De vier Duitse aannemers behalen hier een omzet van 9 miljard dollar waarmee zij een marktaandeel in de internationale omzet van dik 30 procent realiseren. Op de tweede plaats komen vier Engelse bouwers met 19,4 procent. De enige Zweedse bouwer in de VS is goed voor een marktaandeel van 17,4 procent.
In totaal behaalde de top-225 internationale bouwers buiten hun eigen thuislanden in 2006 een omzet van bijna 225 miljard dollar, een stijging met 18,5 procent. Op hun thuismarkten steeg de omzet ook nog eens 14,2 procent naar ruim 426 miljard dollar. In de top-225 neemt BAM de elfde plaats in.
Curieus in de Amerikaanse lijst is wel dat een aantal bedrijven die er zeker op thuis hoort gezien hun internationale omzet, ontbreken. Zo staat bijvoorbeeld de Belgische baggeraar Jan de Nul wel op de lijst op plaats 42, maar wordt vergeefs gezocht naar branchegenoten Boskalis en Van Oord die beide een tikkeltje groter zijn.

Reageer op dit artikel