nieuws

CRH raakt op stoom in Benelux en maakt winstsprong van 90 procent

bouwbreed

CRH heeft in het eerste halfjaar de omzet met ruim 20 procent opgevoerd tot 9,7 miljard euro. De winst nam met 27 procent toe tot 670 miljoen, meldde het Ierse bouwmaterialenconcern gisteren.

Ook in de Benelux boekte de onderneming flinke vooruitgang. De in Nederland, België en Luxemburg behaalde omzet klom met bijna 14 procent naar 1,44 miljard euro. De winst kwam uit op 136 miljoen euro, een stijging van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
In Nederland ondervond CRH weliswaar wat vertraging bij de levering van betonproducten, de afzet van isolatiematerialen, dakpannen en bakstenen bleef daarentegen goed. Ook de professionele bouwmarkten en de doe-het-zelfzaken van CRH draaien in Nederland nog altijd prima, aldus de Ieren.
CRH haalde zo’n 15 procent van zijn omzet uit de Benelux. Ierland was in het eerste halfjaar met 7 procent goed voor 695 miljoen euro aan bedrijfsopbrengsten. De rest van Europa draagt 2,9 miljard euro omzet bij. Met een opbrengst van 4,6 miljard euro is Amerika echter nog altijd de belangrijkste markt voor het concern.
Mede door de crisis op de Amerikaanse woningmarkt moest CRH in die regio wel een lichte winstdaling slikken. Het resultaat nam met ruim 2 procent af tot 276 miljoen euro. In Europa is CRH juist op stoom geraakt, hetgeen heeft geresulteerd in een winstsprong van ruim 90 procent. “Gunstige weersomstandigheden in de winterperiode en sterke markten hebben de autonome groei in het eerste halfjaar flink gestuwd”, aldus CRH-topman Liam O’Mahoney. Hij verwacht dat de groei zich doorzet, maar wel minder hard.
In Amerika houdt O’Mahoney rekening met een verdere teruggang op de huizenmarkt. Het bedrijf zal daarentegen profiteren van de groei op de inframarkt. “De omzet in Amerika moet uit kunnen komen op het niveau van vorig jaar, met een operationele marge van rond de 5 procent.” De Amerikaanse markt was in 2006 goed voor 9,8 miljard euro omzet.
De topman gaat er verder van uit dat CRH nog veel profijt kan trekken van de vele overnames die vorig jaar zijn gedaan. Het bedrijf gaf toen 2,1 miljard euro uit aan acquisities. Dit jaar staat de teller wat dat betreft alweer op ruim 1 miljard euro.

Reageer op dit artikel