nieuws

Corporatie mag koper gebruiken bij campus Maastricht

bouwbreed

– Woningbouwcorporatie Servatius mag koper gebruiken bij de bouw van een campus in Randwyck Noord in Maastricht. Dat heeft een onafhankelijke commissie besloten. Volgens de deskundigen die bemiddelen in het conflict met de gemeente, is het gebruik van koper juridisch niet tegen te houden. Het oordeel van de commissie is bindend voor beide partijen.

De commissie baseert zich bij haar oordeel op een advies van waterschap Roer en Overmaas. De waterbeheerder stelt dat het gebruik van koper bij de bouw van de campus voor de universiteit van Maastricht is toegestaan als de concentratie koperdeeltjes in het afgevoerde regenwater lager ligt dan 3,8 microgram per liter, het wettelijk maximum.
In opdracht van Servatius heeft het onderzoeksinstituut TNO het effect van de toepassing van een zeolietfilter onder de loep genomen. Een dergelijk filter haalt koperdeeltjes uit het water. Toepassing van de filter maakt het volgens TNO mogelijk om de concentratie tot onder de maximumgrens van 3,8 microgram per liter te brengen.
De klacht van Maastricht dat Servatius zich door het gebruik van het koper niet aan de afspraken houdt die gemeente en corporatie over duurzaamheid hebben gemaakt, legt de commissie naast zich neer. Volgens de commissie voldoet het plan van Servatius volledig aan de eisen die de gemeente stelt. De corporatie gaat zelfs verder, zo stellen de deskundigen die bemiddelen in de zaak. Servatius treft twee keer zoveel milieumaatregelen als de lokale overheid als minimum eist.
De campus is ontworpen door de bekende Spaanse architect Santiago Calatrava en kost 104 miljoen euro. De oplevering staat voor 2009 in de planning.

Reageer op dit artikel