nieuws

Akzo Nobel: Banenverlies bij overname chemieconcern ICI

bouwbreed

Bij de overname van het Britse chemieconcern Imperial Chemical Industries (ICI) door Akzo Nobel gaat een nog onbekend aantal arbeidsplaatsen verloren. Dat heeft topman Hans Wijers van Akzo gisteren gezegd.

Akzo Nobel bracht gisteren een formeel bod uit op ICI van 670 pence per aandeel. De totale overnamesom komt daarmee omgerekend op 11,8 miljard euro. Het Britse bedrijf heeft inmiddels ingestemd met het bod.
Door te snijden in het aantal arbeidsplaatsen denkt Akzo Nobel een jaarlijkse kostenbesparing te kunnen behalen van 160 miljoen euro, aldus Wijers in een toelichting op het bod. Volgens de topman verdwijnen de banen vooral bij de afdelingen verkoop en administratie.
Over het exacte aantal banen dat verloren gaat, kon Wijers nog geen uitspraken doen. “De komende maanden zullen we dit tot in detail uitwerken”, liet hij weten. “Bovendien zullen we eerst de betrokken erover inlichten.”
Akzo Nobel verwacht in totaal 280 miljoen euro op jaarbasis te besparen, onder meer op de inkoop van grondstoffen en door het stroomlijnen van de organisaties van beide bedrijven. De besparing op grondstoffen bedraagt naar schatting een kleine 60 miljoen euro. Wijers noemt de schatting van de synergievoordelen overigens “conservatief”.

Bezorgdheid

FNV Bondgenoten maakt zich zorgen over de werkgelegenheid bij Akzo Nobel, liet het gisteren in een reactie weten. Vakbondsbestuurder Ben Roodhuizen hoopt snel duidelijkheid te krijgen van het chemieconcern. Roodhuizen is met name bezorgd over de verfactiviteiten van beide bedrijven. “Als Akzo Nobel merken gaat opkopen in een niet-groeiende markt, is het waarschijnlijk dat er banen verloren gaan bij het samenvoegen van de activiteiten.”
Door de krachtenbundeling van Akzo Nobel en ICI ontstaat een concern met een gezamenlijke omzet van 15,3 miljard euro. Akzo Nobel verkoopt na de overname echter de twee ICI-onderdelen lijmen en elektronische materialen voor 4 miljard euro aan het Duitse chemiebedrijf Henkel. De omzet van beide onderdelen bedraagt 1,73 miljard euro.
Akzo Nobel is vooral geïnteresseerd in Dulux, de verfdivisie van ICI. Dulux staat bekend als een van de meest winstgevende verfmerken ter wereld met sterke marktposities in Groot-Brittannië, Oost-Europa en Azië. Met de overname van ICI versterkt Akzo Nobel zijn leiderschap op de internationale verfmarkt. “Wij worden met deze overname de onbetwiste nummer 1 op de wereldwijde markt voor verven”, aldus Wijers.
De aandeelhouders van Akzo Nobel buigen zich eind oktober over de inlijving van ICI. De Akzo-bestuursvoorzitter is er van overtuigd dat hij hen kan overtuigen in te stemmen met de overname.

Reageer op dit artikel