nieuws

Aedes bereid tot praten over bijdrage wijken via fiscus

bouwbreed

Het kabinet en de woningcorporaties lijken elkaar te naderen over de financiering van de aanpak van de probleemwijken.

Branchevereniging Aedes heeft duidelijk gemaakt dat een integrale vennootschapsbelasting nu wel bespreekbaar is. Met de belasting-opbrengst zou het Rijk een flink deel van de noodzakelijke drie miljard euro voor de wijkenaanpak kunnen binnenhalen.
Aedes liet een week geleden nog weten niets te voelen voor invoering van een integrale vennootschapsbelasting als alternatief voor de door de corporaties fel bestreden heffing.
In een verklaring bevestigde de branchevereniging gisteren dat de winstbelasting nu wel op de onderhandelingstafel ligt als “mogelijke oplossing”. Volgens Aedes komen echter in de gesprekken met minister Vogelaar (wonen) ook andere mogelijkheden aan de orde. De branchevereniging liet gisteren doorschemeren dat wat haar betreft de witte rook nog niet in zicht is. De gesprekken met minister Vogelaar zijn volgens Aedes nog volop gaande.
Het plan om via de fiscus een uitweg te vinden uit de impasse over de financiering van de wijkenaanpak werd een week geleden geopperd door het netwerk van grote sociale huisvesters de Vernieuwde Stad. Tot nu toe waren de corporaties tot 2011 praktisch vrijgesteld van de winstbelasting. In een overeenkomst met de belastingdienst is vastgelegd dat ze op dit moment alleen vennootschapsbelasting over hun commerciële activiteiten betalen. Als die overeenkomst wordt opengebroken, kunnen de corporaties als gewone ondernemingen worden aangeslagen.

Geprikkeld

Volgens voorzitter Jim Schuyt van de Vernieuwde Stad heeft het kabinet daarmee zicht op honderden miljoenen euro’s die naar de schatkist vloeien. Voordeel is ook dat corporaties geprikkeld worden tot investeren. “Als je een huis verkoopt, dan moet je dat geld direct investeren. Anders reken je met de fiscus af”, aldus Schuyt eerder in Cobouw.
In het regeerakkoord is vastgelegd dat de corporaties gedurende vier jaar jaarlijks 750 miljoen euro moeten bijdragen aan de aanpak van de achterstandswijken. Het kabinet onder aanvoering van minister Bos (Financiën) heeft gedreigd de drie miljard euro via een heffing op het corporatiegeld te gaan halen als de sociale huisvesters niet uit vrije wil over de brug komen. Tegen de heffing is een storm van protest opgelaaid.

Reageer op dit artikel