nieuws

Aanbesteding Kameleon hachelijk

bouwbreed

De bouw van het wijkwinkelcentrum De Kameleon in de K-buurt in de Bijlmer loopt vertraging op vanwege de extreem stijgende bouwkosten, waarover Cobouw gisteren al publiceerde. De projectontwikkelaar durft het werk nog niet aan te besteden.

Fer Felder, directeur van de Principaal, de projectontwikkelaar van Woonstichting De Key, wacht met de aanbesteding totdat de markt wat rustiger is geworden. “We zien dat aannemers prijzen neerleggen tot wel 40 procent boven onze calculaties. De prijzen moeten eerst maar eens normaliseren en dan gaan we aanbesteden”.
Vooralsnog is het de bedoeling begin 2008 met de uitvoering te beginnen, maar de projectorganisatie verwacht een vertraging, afhankelijk van de onderhandelingen met de aannemers. De Kameleon moet het kloppend hart worden van de verpauperde K-buurt in Amsterdam-Zuidoost. Het nieuwe, open wijkwinkelcentrum vervangt het oude Kraaiennest. De open uitstraling op maaiveldniveau is de grootste verbetering voor het winkelcentrum in de Bijlmermeer. Het Kraaiennest is volgens Iwan Hameleers van NL Architects naar binnen gericht en heeft geen aansluiting op de openbare ruimte.

Binnentuin

Het oude winkelcentrum wordt dan ook gesloopt na oplevering van het nieuwe complex. Het Amsterdamse architectenbureau ontwierp op een oppervlakte van 180 bij 50 meter een sociaal gezien veelbelovende combinatie van winkels, horeca, parkeren en wonen in het groen. Op de eerste laag komt een supermarkt met kleine winkels eromheen. Tussen de eerste laag en de eveneens commercieel ingerichte tweede laag is een dubbeldeks parkeergarage getekend met een openbaar deel en een laag voor bewoners.
Het dak van de garage krijgt een gigantische binnentuin, ontworpen door een landschapsarchitect. Passagiers die in de metro op 11 meter hoogte langs de tuin rijden, krijgen volgens Hameleers ‘een stedelijk inkijkje’.
Bovenop de vier woonlagen komt een woontoren van 30 meter. Daarmee is het wijkwinkelcentrum in totaal 53 meter hoog. De Karspeldreef is de locatie van het centraalgelegen complex. Hieraan staan ook vier hoge woontorens die momenteel door De Principaal worden gerenoveerd.

Reageer op dit artikel