nieuws

Zonnekoning

bouwbreed

In vakantiestemming? Rijdt u naar de zon? Voordat u bij Avignon afbuigt naar de Spaanse cos-

In vakantiestemming? Rijdt u naar de zon? Voordat u bij Avignon afbuigt naar de Spaanse cos-
ta’s of Italiaanse cultuurpalei-
zen is het de moeite waard een kleine omweg te maken. Voorbij Aix en Provence ligt namelijk Marseille te zinderen. Van activiteit wel te verstaan. Marseille, de stad die iedere weldenkende toerist meed als de pest. Die stad Marseille is bezig aan een opmerkelijke ‘revival’. Na de misdadige gribussfeer van The French Connection
is de stad druk doende met een extreme ‘make-over’. De stad wil een internationaal zakencentrum worden, met veel aandacht voor cultuur, kennis en media. En zoals dat gaat in een Franse stad gaat dit gepaard met Grand Projets. Meest opvallend zijn de investering in het historisch centrum, de transformatie van het havenkwartier en de herstructurering van een hele grote probleemwijk. Leerzaam voor ons Nederlanders zijn een paar punten. Ten eerste het typisch Franse hoge ambitieniveau.
Het zijn echt miljardenprojecten, die tegelijk in de stad worden aangepakt.
Ten tweede de slimme wijze van voorinvesteren, met veel aandacht voor de openbare ruimte en de infrastructuur. Zo rijdt in Marseille nu ook een luxe tram die de stad letterlijk verbindt. Ten derde de presentatie voor derden. Het is allemaal Mipim-proof hoe hier met veel presentatiemateriaal en overtuiging de boel wordt neergezet. Ten vierde het op verstandige wijze benutten van het immigratiekarakter van de stad. Marseille was al multicultureel toen het woord nog moest worden uitgevonden. Dat beschouwt men hier dan ook als een kracht van de stad en dat wordt op pientere wijze benut in de uitvoering en marketing. Als u zich dan ter plekke heeft overtuigd van al deze goede voornemens en grootse projecten is het tijd om het spreekwoordelijke mopperen op de Nederlandse praktijk even los te laten. Want hoe dynamisch en ambitieus het er daar ook aan toe gaat, het is niet allemaal bonton. Zo blijkt Parijs bij alles nog een flinke vinger in de pap te hebben en is burgemeester Gaudin een heuse locale zonnekoning die beslist over projecten. Decentralisatie is hier een relatief begrip.
Ook blijkt de veelgeroemde kwaliteit van de stedenbouw in Marseille niet echt zichtbaar. Ze epateren zelfs met middelmatig werk van wereldberoemde architecten als Zaha Hadid (en dan citeer ik een echte architectuurmeester). En ook de stedelijke vernieuwing gaat stapvoets, met nog hoge werkloosheid. En verder zijn is er zoveel bestuurlijke drukte dat het de Randstad wel lijkt. Kortom, u bewijst uzelf een dienst op weg naar de zon even te buurten bij de Zonnekoning. “For better and for worse”. We doen het zo slecht nog niet. Zonne-energie voor na de vakantie.
Fred Schoorl
Directeur Nirov,
Den Haag
schoorl@nirov.nl

Reageer op dit artikel