nieuws

Voorbelasten grond oplossing voor Urk

bouwbreed

Urk kan de komende vijftien jaar 150 woningen per jaar bouwen. Het voornemen bestond al langer, maar kon door inklinkende grond niet waar worden gemaakt.

Urk is gebouwd op een keileembult. De omliggende veengronden, die voor de uitbreiding van het eiland worden gebruikt, verzakken.
De vraag naar woningen op Urk is groot, maar het aanbod blijft achter. Bewoners vertrekken om die reden naar omliggende dorpen. De gemeente heeft extra grondonderzoek laten doen om erachter te komen hoe zij de bouwgrond het best kan aanpakken. De inklinkende grond veroorzaakt in sommige delen van het vissersdorp al jaren veel overlast. Wegen en tuinen verzakken soms tot wel 80 centimeter. Daar heeft vooral de riolering veel onder te lijden. De huizen staan veilig op palen.

Tijdens het grondonderzoek liep de realisatie van twee woonwijken vertraging op; het lopende project Zeewijk en de toekomstige buurt Waterwijk. Gebleken is dat de grond van de woonwijken het best langer kan worden voorbelast. Dat is met de Zeewijk inmiddels gebeurd. Hier bouwt Van der Steeg uit Genemuiden 375 woningen, waarvan een groot aantal voor starters. De oplevering is naar verwachting eind 2009. De grond van Waterwijk wordt op dezelfde wijze aangepakt. Mocht dat niet toereikend zijn, dan worden ophoogmaterialen als flugzand of lava ingezet. In de Waterwijk verrijzen vierhonderd woningen. Het project is nog niet aanbesteed, maar moet in 2013 worden opgeleverd.
De werkzaamheden hebben de ontwikkeling van de beide wijken met een jaar vertraagd. Daardoor vallen de kosten van de Zeewijk 500.000 euro en de Waterwijk 1,5 miljoen euro hoger uit. De gemeente probeert de kosten op te vangen door de grondprijs te verhogen. De komende tijd wordt een integraal bodemonderzoek voor het verdere uitbreidingsgebied van Urk uitgevoerd.

Reageer op dit artikel