nieuws

Stimulans voor innovatie mkb-bouwbedrijven

bouwbreed Premium

Het kabinet gaat innovaties onder mkb-bouwbedrijven de komende jaren flink stimuleren. Dat heeft minister Van der Hoeven (economische zaken) gisteren met voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland afgesproken. Het gaat om anderhalf miljoen euro.

Minister Van der Hoeven was gisteren op bezoek bij diverse bouwprojecten in Zuid-Holland. Om haar belofte kracht bij te zetten, ondertekende de minister samen met Brinkman het InnovatiePrestatieContract (IPC) voor de bouw.
Dat houdt sec in dat 29 bouw- en infrabedrijven uit het hele land een driejarig contract sluiten waarmee zij zich verbinden aan het ministerie om te komen tot nieuwe producten en processen. Zij moeten daarvoor wel een innovatieplan inleveren bij het ministerie van Economische Zaken, zo zei Van der Hoeven. Bouwend Nederland is de zogenoemde ‘penvoerder’ voor het project.

Investering

In de IPC-regeling kunnen groepen van maximaal 35 bedrijven voor die drie jaar een samenwerkingsverband aangaan. In deze periode investeren de deelnemende bouwbedrijven gezamenlijk 6 miljoen euro in innovaties. Als voorbeeld voor dergelijke initiatieven noemde de voorzitter van Bouwend Nederland onder andere prefab gemetselde gevelsystemen, energieleverend asfalt, e-business, een energie-efficiënt warmtepompsysteem, waterbergende systemen en lichte fundatietechnieken en lasertechnologie bij ontgravingen.
Het ministerie heeft per bouwbedrijf maximaal 50.000 euro ter beschikking gesteld voor innovatieve processen en technieken. Omgerekend gaat het om maximaal 1,5 miljoen euro die het kabinet voor het midden- en kleinbedrijf in de bouw uittrekt.
Bedrijven kunnen ook gebruikmaken van (kennis-)faciliteiten en krijgen begeleiding en advies bij de ontwikkeling van de innovatieplannen, zo beloofde de minister. Minister Van der Hoeven wees erop dat het IPC aantoont dat de innovatie in de bouw hoog op de agenda staat. Bouwend Nederland ging daar helemaal in mee: “Het is een goede stimulans voor de verdere ontwikkeling van de sector”.

Reageer op dit artikel